Kaasuputkesta sovinto, riippuvuus Venäjästä vähenee - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kaasuputkesta sovinto, riippuvuus Venäjästä vähenee

Turkki ja neljä EU-maata tekivät maanantaina sopimuksen Nabucco-kaasuputken rakentamisesta. Kaspianmeren kaasuvarojen ohjaaminen Eurooppaan vähentäisi riippuvuutta Venäjän kaasusta.

13.7.2009 18:41

Nabucco-hanke on vielä avoinna monelta osin. Kaasun toimitussopimukset ovat tekemättä ja rahoituksen järjestely on kesken.

Azerbaidzhanin öljy- ja kaasuministeri Natik Alijev on kertonut maansa olevan kiinnostunut Nabucco-hankkeesta, mutta kaasun myyntisopimusta maa ei ole vielä tehnyt.

Epävarmuustekijöistä huolimatta poliittiset johtajat vakuuttelivat kilvan putkihankkeen toteutuvan ajallaan.

- Tästä hankkeesta tulee menestystarina, joka todistaa epäilijöiden olleen väärässä, allekirjoitustilaisuutta isännöinyt Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan sanoi Ankarassa.

Noin 3300 kilometriä pitkä putki on tarkoitus vetää Itä-Turkista Bulgarian, Unkarin ja Romanian kautta Itävaltaan vuoteen 2014 mennessä. Liki kahdeksan miljardin euron urakkaan on luvassa neljännesmiljardi euroa EU-rahaa. Putkikonsortion osakkaina on kuusi energiayhtiötä.

Mahdollisina kaasun toimittajamaina on mainittu myös Turkmenistan, Irak ja Egypti. Turkki tähyää myös Iranin kaasukentille, mikä ei miellytä Nabucco-hankkeen tukijaa Yhdysvaltoja.

Turkki toivoo potkua EU-jäsenyydelleen

Läntiselle Euroopalle riippuvuus Venäjän kaasuntoimituksista on käynyt kiusalliseksi, koska Venäjän ja Ukrainan kaasukiistat ovat johtaneet toimituskatkoihin talvipakkasten aikaan.

Turkki uskoo oman EU-jäsenyystoiveensa edistyvän nyt kun se pääsee osakkaaksi EU-maiden energiaturvallisuuden parantamiseen tähtäävään hankkeeseen. Myös EU:n energiakomissaari Andris Piebalgs uskoo Nabucco-hankeen vaikuttavan eurooppalaisten mielipiteeseen Turkista.

- Ensimmäistä kertaa miljoonat eurooppalaiset, jotka kärsivät kaasupulasta viime talvena, näkevät Turkin tärkeänä energiaturvallisuuden apuna, hän arvioi turkkilaisen Daily News -lehden haastattelussa.

Myös EU-komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso ennusteli Nabucco-sopimuksen avaavan uuden luvun EU:n ja Turkin suhteissa. Tähän mennessä vuonna 2005 alkaneet Turkin EU-jäsenyysneuvottelut ovat edenneet vitkaan: 35 neuvotteluluvusta on avattu vasta 11.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?