Kuoliko Litvinenko kiristyssuunnitelman takia? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kuoliko Litvinenko kiristyssuunnitelman takia?

Murhattiinko Aleksandr Litvinenko sen vuoksi, että hän oli laatinut vaarallisen suunnitelman kiristää rahaa venäläisiltä suurliikemiehiltä?

Litvinenkolla oli väitteiden mukaan hallussaan myös dokumentteja, jotka käsittelivät Jukos-öljy-yhtiön kohuttua haltuunottoa Venäjällä.

4.12.2006 7:06

Sensaatiomaisen suunnitelman paljasti brittilehti Observer eilen etusivullaan.

Lehden mukaan Litvinenko oli kertonut ennen myrkytystään tuttavilleen, että hänellä on hallussaan Venäjän tiedustelupalvelulta FSB:ltä vuotaneita dokumentteja. Niillä olisi mahdollista kiristää venäläisiä superrikkaita.

- Heillä on riittävästi rahaa, miksi he eivät jakaisi sitä, politiikanopiskelija Julia Svetlichnaja kertoi Litvinenkon pohdiskelleen.

Svetlichnaja on 33-vuotias venäläisopiskelija, joka kirjoittaa teosta Tshetsheniasta, ja Litvinenko tarvitsi häntä yhteistyöhön kiristysprojektissa.

Naisen mukaan Litvinenko kertoi pitävänsä yhteyttä FSB:n johtaviin virkailijoihin, jotka luovuttivat hänelle salaisia tietoja. Suunnitelma oli yksinkertainen: joko kiristettävät maksaisivat, tai Litvinenko paljastaisi heidän synkät salaisuutensa.

Observerin mukaan myös entinen neuvostoagentti Juri Shvets oli vahvistanut Scotland Yardille Litvinenkon suunnitelleen kiristystä. Litvinenkolla oli väitteiden mukaan hallussaan myös dokumentteja, jotka käsittelivät Jukos-öljy-yhtiön kohuttua haltuunottoa Venäjällä.

Shvets kuitenkin kiisti eilen tiedotteessa oman osuutensa kiristyksessä. Hän ei kuitenkaan kiistänyt Jukos-dokumenttien olemassaoloa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?