Suomalaisbändin keikalla pommi Pietarissa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Suomalaisbändin keikalla pommi Pietarissa

Suomalaisbändin keikkapaikka Venäjällä jouduttiin tyhjentämään viikonloppuna pommiuhkauksen vuoksi.

Lappeenrantalainen Rejected keikkailee Venäjällä muutaman kerran vuodessa. Laulaja Pete Laitinen (toinen vas.) ei siksi osannut pelätä, että pommi olikin oikea.­

15.10.2007 13:53

Venäläisten viestimien mukaan kyseessä ei ollut pelkkä uhkaus, vaan vaara oli todellinen.Omatekoinen naulapommi ei kuitenkaan ehtinyt räjähtää.

- Pommi oli rakennettu kartonkilaatikon sisälle. Siellä oli 200 grammaa trotyyliä, herätyskello, 800 grammaa pultteja ja muita teräviä esineitä, kertoi miliisilähde uutistoimisto Ria Novostille.

Lappeenrantalainen Rejected-yhtye soitti lauantai-iltana pietarilaisella Roks-nimisellä klubilla, kun lavalle ilmestyi ruskea naisten käsilaukkua muistuttava kassi.

- Olimme lopettelemassa keikkaa, kun savuava kassi ilmestyi lavan reunaan. Nostin sen ylös ja annoin järjestysmiehelle, sanoi eilen yhtyeen laulaja Pete Laitinen.

Venäläislehtien mukaan savuava kassi heitettiin lavalle heti suomalaisen punkrocknelikon jälkeen soittaneen ruotsalaisbändin Blisterheadin aikana. Ruotsalaiset kertoivat kuitenkin Aftonbladetille, etteivät he nähneet mitään laukkua lavalla.

Siten on mahdollista, että paikalliset sekoittivat peräkkäin soittaneet pohjoismaalaiset artistit tai että laukku päätyi lavalle kahteen otteeseen.

"Nostin vainkassin pois"

Laitisella ei ollut kuitenkaan aavistustakaan siitä, että klubilla oli oikea pommi, saati että hän saattoi pidellä sitä käsissään.

- Oho! hän huudahti kuultuaan eilen IS:ltä asiasta.

- En katsonut kassiin sisälle, nostin sen vain pois. Keikkajärjestäjä ei kertonut meille mitään oikeasta pommista.

Laitinen kertoo, että klubi tyhjennettiin vasta illan viimeisenä esiintyneen venäläisbändin aikana. Venäläiset soittivat heti Blisterheadin perään.

Suomalaislaulaja uskoi, että paikka tyhjennettiin vain pommiuhan vuoksi, eikä ainakaan yhdistänyt sitä käsittelemäänsä savuavaan laukkuun, jota arveli pelkäksi jäynäksi.

Paikalliset lehdet kertoivat, että pommi oli laatikkoon pakattuna nimenomaan kassissa.

Venäläisten mukaan klubin järjestysmies yritti ensin tukahduttaa savuavaa laukkua vedellä ja vei sen vasta sen jälkeen ulos rakennuksesta ja kutsui miliisit tutkimaan sisältöä.

- No, onneksi se ei räjähtänyt. Uhkaukset ovat perusarkipäivää Venäjällä. Moskovassa tuli kerran puhelinsoitto kesken keikan, ja paikka tyhjennettiin silloinkin, Laitinen sanoo.

Sadat lähtivätjuoksemaan ulos

Tällä kertaa ravintolassa syntyi ensin paniikki, kun Laitisen arvion mukaan 600 ihmistä lähti juoksemaan ulos.

Kun hätäuloskäyntejä avattiin lisää, tungos hellitti ja väki poistui rauhallisesti.

- Luulen, että uusnatsit soittivat pommiuhkauksen, sillä he eivät pidä punkkareista eivätkä skinheadeista, jotka sotketaan usein natseihin, vaikkeivät keikoilla käyvät skinheadit ole rasisteja, kertoo Laitinen.

Useat venäläiset tiedotusvälineet uutisoivat tapauksen siten, että Pietarissa onnistuttiin estämään suuri terrori-isku.

Poliisi tutkii tapausta räjähteiden laittomana käsittelynä. Tämän pykälän mukaan rikoksesta voi saada Venäjän lakien mukaan neljä vuotta vankeutta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?