Ahtisaarella on Obamalle asiaa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ahtisaarella on Obamalle asiaa

Tänään Nobelin rauhanpalkinnon saava Martti Ahtisaari toivoo Yhdysvaltain vastavalitun presidentin, Barack Obaman olevan kuulolla tänään, kun hän pitää rauhannobelistin perinteisen juhlaluentonsa Oslon kaupungintalolla.

10.12.2008 7:33

- Neuvoisin Obamaa kuuntelemaan puheeni, Ahtisaari vitsaili, kun häneltä kysyttiin neuvoja vastavalitulle presidentille.

Ahtisaari tähtihetkeä seuraa tuhannen arvovieraan joukossa muiden muassa Bill Clintonin hallinnon ex-varaulkoministeri ja nykyinen Brookings-instituutin johtaja Strobe Talbott.

- Ei, ei hän ole täällä kertomassa puheeni sisällöstä Yhdysvaltoihin. Hän kuului minun ja Tshernomyrdinin kanssa siihen troikkaan, joka lopulta sai Slobodan Milosevicin hyväksymään Kosovon rauhansopimuksen. Hän on vieraiden joukossa siinä ominaisuudessa, Ahtisaari sanoi myöhään eilen illalla IS:lle Suomen Norjan-suurlähetystössä.

Ahtisaari ehti viipyä kunniakseen järjestetyssä tilaisuudessa vain puolisen tuntia ennen kuin häntä vietiin jo Nobel-komitean Grand Hotellissa tarjoamalle illalliselle.

Nobel-pyöristys sai Ahtisaaren palaamaan päivällä pitämässään lehdistötilaisuudessa vähävaraiseen lapsuuteensa Viipurissa. Hän kuvaili elämäänsä ryysyistä rikkauksiin -tarinaksi, ja sanoi sen antaneen hänelle eväitä konfliktien ratkaisuun.

- Elämäni on ollut kuin unelma. Tulen hyvin köyhistä oloista. Olen syntynyt Viipurissa, siksi yksi kotinsa iäkseen menettäneistä henkilöistä, Ahtisaari sanoi.

Rauhannobelisti ei ole vielä ehtinyt päättää, mitä hän tekee hänelle tänään Oslon raatihuoneella luovutettavalla 10 miljoonan Ruotsin kruunun shekillä.

- Olen sanonut, että laitan ne korkeakorkoiselle tilille. Sitten ryhdyn neuvottelemaan niiden käytöstä vaimoni kanssa. Hän hoitaa perheemme raha-asiat, Ahtisaari vitsaili lehdistötilaisuudessa.

- Emme ole vielä miettineet, mitä rahoilla tehdään. Olen varma, että niille löytyy hyvä käyttötarkoitus.

Ahtisaaren työ rauhan hyväksi ulottuu kolmelle vuosikymmenelle ja lukuisiin maailmankolkkiin. Rauhannobelistin mukaan hänen kiintiönsä alkaa kuitenkin olla pian täynnä Nobelin rauhanpalkinnosta huolimatta.

- Olen tehnyt työtä viiden YK:n pääsihteerin kanssa. Voin antaa yhden lupauksen ja se on se, että nykyinen pääsihteeri jää viimeiseksi. Sitten olen tehnyt tarpeeksi ihmiskunnan hyväksi, Ahtisaari sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?