Ahtisaari saapui Kosovoon - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ahtisaari saapui Kosovoon

Presidentti Martti Ahtisaari saapui maanantaina illansuussa Kosovon pääkaupunkiin Pristinaan hieromaan rauhaa serbejen ja albaanien välille.

21.11.2005 0:00

Ahtisaaren välitystehtävä on erittäin haastava, koska osapuolet ovat täysin eri mieltä Kosovon tulevaisuudesta. Kosovon albaanit vaativat maakunnalle täyttä itsenäisyyttä. Serbian hallitus torjuu tämän jyrkästi, mutta on tarjonnut alueelle itsehallintoa.

Ahtisaari aikoo tavata vielä illan kuluessa Kosovon YK-hallinnon Unmikin tanskalaisen johtajan Sören Jessen-Petersenin. Kosovon johtajat Ahtisaari tapaa tiistaina. Ahtisaari sanoi viime viikolla, että vierailun tarkoituksena on "kuunnella osapuolia ja kerätä vaikutelmia".

Ahtisaaren odotetaan keskustelevan myös Kosovossa olevien Nato-joukkojen komentajan Giuseppe Valotton kanssa. Naton johtamat Kfor-joukot ovat olleet maakunnassa vuodesta 1999 lähtien.

Ahtisaari sanoi marraskuun alussa Helsingissä, että neuvottelujen eteneminen riippuu enemmän osapuolista kuin hänestä itsestään. Mitään aikarajaa neuvotteluille ei Ahtisaaren mukaan ole asetettu.

Ahtisaaren on määrä aluksi ilmeisesti sukkulointia Pristinan ja Serbian pääkaupungin Belgradin välillä sekä vierailla naapurimaiden pääkaupungeissa. Neuvottelupäämajansa Ahtisaari on perustamassa Wieniin, minne hän asettuu tammikuussa.

Kosovon kahdesta miljoonasta asukkaasta albaaneja on 90 prosenttia ja serbejä kuutisen prosenttia. Kosovon rauhaa on turvaamassa noin 17 000 Kfor-sotilasta, joista 450 on suomalaisia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?