Politkovskajan murhan mahdollisia tilaajia ei ole edes kuulusteltu! - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Politkovskajan murhan mahdollisia tilaajia ei ole edes kuulusteltu!

Syyttäjä ei ole koko oikeudenkäynnin aikana pystynyt osoittamaan, kuka tilasi toimittaja Anna Politkovskajan murhan.

18.2.2009 17:09

Uutistoimisto Ria Novostin mukaan syytekirjelmässä sanotaan ainoastaan, että murhan tilasi jokin taho, joka ei ollut tyytyväinen toimittajan kirjoittamiin kriittisiin artikkeleihin.

Tiedossa ei kuitenkaan ole, onko syyttäjällä edes ketään konkreettista epäiltyä asiassa - vai yrittävätkö viranomaiset kenties jopa estää hänen paljastumisensa.

Syytekirjelmässä on liitteenä myös useita Politkovskajan juttuja, joissa hän vaatii eri viranomaistahoja tilille näiden väärinkäytöksistä. Osansa saavat esimerkiksi Venäjän armeijan sotilaat ja Venäjän miliisi- ja oikeuslaitos. Politkovskaja kritisoi artikkeleissaan myös Ingushian, Tshetshenian, Dagestanin ja Kabardino-Balkarian poliittista johtoa.

- Tästä huolimatta koko murhaoikeudenkäynnin aikana ei ole kuulusteltu yhtään näistä henkilöistä, joita kohtaan Politkovskaja esitti artikkeleissaan kritiikkiä, huomautti murhaoikeudenkäynnissä syytettyjä edustava Saidahmet Arsamerzaev Ria Novostille.

- Heti kun keksittiin niin sanottu Tshetshenia-jälki, kaikkien muiden versioiden tarkistaminen unohdettiin, Arsamerzaev kritisoi.

Samansuuntaista kritiikkiä on esittänyt Politkovskajan perhettä edustava asianajaja Karina Moskalenko.

- En ole koskaan uskonut, että tshetsheenipojilla olisi ollut heidän omat syynsä tappaa. Minun johtopäätökseni on, että heitä on käyttänyt joku muu hyväkseen, Moskalenko sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Murhasta syytetään entistä miliisiä Sergei Hadzhikurbanovia sekä tshetsheeniveljeksiä Ibragim ja Dzhabrail Mahmudovia. Kolmas veli Rustam on syyttäjän mukaan varsinainen ampuja, mutta häntä ei ole saatu pidätettyä.

Kaikki syytetyt kiistävät syyllisyytensä.

- Vaikka kuka tahansa olisi ehdottanut asiaa minulle, jopa vaikka oma veli, en olisi koskaan suostunut mukaan, Dzhabrail Mahmudov sanoi oikeudessa.

Valamiehistö saattaa tehdä päätöksensä kolmen syytetyn osalta jo torstaina 19. helmikuuta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?