Nyt puhuvat burmalaismunkit: Näin meitä kidutettiin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Nyt puhuvat burmalaismunkit: Näin meitä kidutettiin

Kaksi viikkoa sitten tuhannet punaruskeisiin viittoihin pukeutuneet buddhalaismunkit osoittivat mieltään Burman suurimman kaupungin Rangoonin kaduilla.

12.10.2007 6:44

Sitten tulivat sotilaat, heittivät hakatut munkit kuorma-auton lavalle ja ajoivat pois.

Eilen maailmalle vihdoin kiiri tarinoita, joissa munkit kertovat, millaisten julmuuksien kohteeksi kansannousun aloittajat joutuivat sotilasjuntan karseissa vankiloissa.

- Meitä oli noin 400 yhdessä huoneessa. Ei vessaa, ei ämpäreitä, ei vettä peseytymiseen. Ei sänkyjä, ei peittoja, ei saippuaa, ei mitään, kuvaili 24-vuotias munkki, joka pidätettiin 28. syyskuuta, kaksi päivää sotilaiden ilmestymisen jälkeen.

Munkin nimeä ei ole julkaistu, koska hän pelkää kostoa. Hän kertoi tarinansa avustustyöntekijälle, joka salakuljetti haastattelun ulos maasta tietokoneen muistitikulle tallennettuna. Kertomuksen julkaisi muun muassa brittilehti Independent.

Munkki vietti Rangoonin pohjoisosassa sijaitsevassa kuulustelukeskuksessa yhteensä 10 päivää. Vangit joutuivat nukkumaan lattialla vuoroissa, sillä kaikki eivät mahtuneet yhtä aikaa makaamaan. Epäinhimillisiä oloja pahensi myös monsuunikauden kostea kuumuus.

Samoihin selleihin oli lisäksi ahdettu jopa alle kymmenvuotiaita munkkikokelaita.

- Nuorin heistä oli vain seitsenvuotias. Heiltäkin riisuttiin viitat, ja tilalle annettiin vankila-asut. Joitakuita hakattiin, ja haavat jätettiin hoitamatta pitkäksi aikaa, munkki kuvaili.

Uutistoimisto Reutersin haastattelema munkki kertoo, kuinka vartijat häpäisivät monien burmalaisten kunnioittamia munkkeja.

- Yksi meistä käytti itsestään ilmaisua munkki, ja häntä lyötiin heti kasvoihin. Sitten kuulustelija sanoi: Sinä et ole enää munkki. Olet vain tavallinen mies, jolla on kalju pää!

Mietiskelyyn keskittyvät buddhalaismunkit ovat tottuneet hyvään kohteluun, ja jopa köyhät burmalaiset antavat heille ruokaa. Haastatellut munkit pitivätkin epäinhimillisenä tapaa, jolla heidät pidettiin juuri ja juuri elossa. Kelvotonta ruokaa piti kauhoa suuhun likaisin käsin, jos halusi pysyä hengissä.

- Joka ilta kahdeksalta meille annettiin pieni kuppi riisiä ja vettä. Muutaman päivän päästä monet eivät enää pystyneet syömään, koska haju oli niin kuvottava.

Lopulta vähäpätöisemmät vangit päästettiin vapaiksi. Silti lukemattomien munkkien ja tavallisten ihmisten uskotaan olevan yhä pidätettyinä.

Ulkomaisten arvioiden mukaan Burman sotilasjuntta ylläpitää ainakin 80 vankilaa ja 60 työleiriä. Osa niistä on piilotettu kauas vaikeakulkuiseen viidakkoon, josta monilla vangeilla ei ole paluuta.

YK:n turvallisuusneuvosto onnistui eilen ensimmäistä kertaa historiassa ottamaan kantaa Burman tilanteeseen. Myös sotilasjunttaa tukeva Kiina yhtyi lausuntoon, jossa valiteltiin mielenosoitusten väkivaltaista tukahduttamista ja vaadittiin kaikkien poliittisten vankien ja pidätettyjen vapauttamista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?