Ulkomaat

USA:n talouskriisin pieni ABC - lue mistä on kyse

Julkaistu:

Mistä koko maailmaa koettelevassa USA:n talouskriisissä on kysymys?

Subprime-kriisi eli korkean riskin asuntoluottojen kriisi on helpon rahan kriisi.

Usein on todettu, että kyse on kapitalismin kriisistä. Asia on kuitenkin myös päinvastoin: kriisi on seurausta julkisen vallan eli poliitikkojen puuttumisesta asuntomarkkinoihin.

IS selvitti Wall Street Journal -lehden artikkelin pohjalta kriisin tärkeimpiä tekijöitä ja termejä.

Asuntokupla. Helposti ja alhaisella korolla saadut lainat sekä niiden markkinoiden kuumeneminen johtivat siihen, ettei lainoja makseta takaisin. Hurjista lainoista on aiemmin uskottu selviydyttävän ja on lainattu ihmisille, jotka eivät kykene takaisinmaksuun. Kupla puhkesi, kun asuntojen hinnat alkoivat laskea.

Bailout on nimitys, jota käytetään liittovaltion pelastusoperaatioista yrityksille. USA:n kongressi hylkäsi maanantai-iltana valtavan bailout-paketin, jonka arvoksi on heitetty 700 miljardia dollaria.

Bear Stearns. Liittovaltio yritti maaliskuussa 2008 pelastaa bailoutilla asuntoluottokriisin ensimmäisen uhrin, joka oli maailman suurimpia investointipankkeja. Antoiko se muillekin signaalin, että valtio kyllä tukee? Operaatio saattoi Wall Street Journalin mukaan siirtää välttämätöntä putsausta, kun kriisiyrityksissä ajateltiin, ettei niiden tarvitse muuttua.

CRA eli Community Reinvestment Act on 1977 tehty ja 1993 merkittävästi laajennettu laki. Se velvoittaa pankit antamaan edullisia lainoja köyhille asiakkaille.Yritykset rajoittaa CRA:ta eivät ole onnistuneet. Pankki, joka ei anna tarpeeksi kyseisiä lainoja, joutuu usein aktivistien painostuksen ja heidän hankkimansa kielteisen julkisuuden kohteeksi.

Fannie Mae ja Freddie Mac. USA:n liittovaltion aikanaan perustamat rahoittajat hallitsivat noin puolta USA:n asuntolainoista. Fannie ja Freddie ostivat pankeilta lainoja ja myivät niitä eteenpäin halvemmalla.

Hauskat nimet tulivat lyhenteistä. Esimerkiksi Fannie Mae on FNMA eli Federal National Mortgage Association (liittovaltion asuntolainayhdistys).Wall Street Journalin mukaan Fannie ja Freddie "turboahtoivat luottomaniaa". Asuntokuplan jo puhjetessakin ne järjestivät lisää erityishalpoja lainamuotoja, kun poliitikot vaativat "edullista" asumista kansalaisille.

Fanniella ja Freddiellä oli valtava lobbarijoukko ja ne syytivät rahaa poliitikoille. Liittovaltio otti 7. syyskuuta 2008 Fannie Maen ja Freddie Macin hallintaansa.

Helppo raha. Kuluttamista on pitkään tuettu talouden pyörien pyörittämiseksi. USA:n keskuspankki.eli Fed piti esimerkiksi 2003-2005 legendaarisen Alan Greenspanin loppuaikoina korkoja hyvin alhaalla. Se auttoi valtavaa velkaantumista.

Lehman Brothers. Suomalaismeklarien "lehmäveljeksinä" tuntema finanssipalvelutalo kaatui pari viikkoa sitten. Se varsinaisesti käynnisti myllerryksen.

Luokitusvirheet. Luottoluokituksista päättävät yhtiöt tekivät raskaita erehdyksiä riskiarvioinnissa. Syynä oli se, että valtion arvokkaaksi vakuuttamat kohteet olivatkin arvottomia.

Pankkivalvonta. Kaikkein pahimmin kriisissä olevat pankit ovatkin ironisesti olleet kaikkein valvotuimpia. Yhdysvaltain rahoitustarkastus eli SEC sieti valtavia riskejä Bear Stearns- ja Lehman Brothers -finanssiyhtiöiltä.

Jokeri: Ahneus. Yleisesti syytelty ihmisominaisuus vaikutti, tietysti, kriisiin. Moni epäonnistunutkin johtaja kääri asuntolainojen ja lobbauksen johtamisesta omaisuuden ja poistui.

Tuoreimmat
 1. Juuri nyt
 2. Suomalaiset töllöttivät televisiota lähes 3 tuntia vuorokaudessa – vuoden katsotuinta ohjelmaa seurasi keskimäärin yli 2,4 miljoonaa ihmistä
  Kotimaa
 3. Taksinkuljettajaa epäillään seksuaalisesta ahdistelusta – naisasiakas kertoo IL:lle: ”Yritti suudella väkisin”
  Kotimaa
 4. Teollisuushalli syttyi Laukaassa, paikalla luvatta ollut mies pelastettiin
  Kotimaa
 5. Tunti sitten
 6. Lauri Markkasen Chicago Bulls katkaisi vihdoin tappiokierteensä – Cleveland kaatui 104–88
  NBA
 7. Otepään onnistuminen antoi elonmerkkejä Johanna Matintalolle: ”Perjantain ainoa tavoite on napata mitali”
  Maastohiihto
 8. Tiistaiaamusta on tulossa todella kylmä, –30 asteen raja rikkoutui etelässä jo maanantai-iltana
  Kotimaa
 9. Janni Hussi paljastaa totuuden Joel Harkimon kanssa tehdystä matkasta – kauan odotetusta lemmenlomasta tuli yksi iso pettymys
  Viihde
 10. Pellosta löytyi 1300-luvulla kuollut mies ja miekka, jossa luki ”Benedictus” – Nyt Janakkalan miekka­miehen perimästä selvisi uutta tietoa
  Tiede
 11. 2 tuntia sitten
 12. Antti Rinne jäi sairauslomalle sepelvaltimon tukoksen vuoksi – lääkäri kertoo nyt vaarallisesta kansantaudista, joka voi viedä hengen varoittamatta
  Kotimaa
 13. Bachelorette-Jenny ruotii menneitä – ei enää ryhdy suhteeseen vain läheisyyden kaipuusta: ”Sitä saa myös seksistä ja sunnuntaipoikaystävistä”
  Viihde
 14. Näytä lisää