Sadattuhannet osoittavat mieltään Ranskassa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Sadattuhannet osoittavat mieltään Ranskassa

Sadattuhannet ihmiset osoittivat torstaina mieltään ympäri Ranskaa presidentti Nicolas Sarkozyn talouspolitiikkaa vastaan.

Ranskassa sadattuhannet ihmiset ovat parhaillaan osoittamassa mieltään presidentti Nicolas Sarkozyn talouspolitiikkaa vastaan.

19.3.2009 16:14 | Päivitetty 19.3.2009 18:21

Suurin joukkokokous oli Pariisissa, jossa lakkoilevat työntekijät marssivat pitkin keskustan katuja. Ammattiyhdistysjohtajien mukaan torstain lakkoilu veti kaduille enemmän väkeä kuin tammikuun lopussa järjestetty samankaltainen mielenilmaus.

Lakkoilu vaikeutti muun muassa liikennettä ympäri Ranskaa. Nopeista TGV-junavuoroista peruttiin noin 40 prosenttia, ja puolet muista paikallis- ja pikajunista pysyivät varikolla. Metro ja bussit kulkivat kuitenkin lähes normaalisti Pariisissa.

Lakon vuoksi joka kolmas Pariisin Orlyn lentokentän vuoro peruttiin. Charles de Gaullen kentän vuorot sitä vastoin lennettiin lähes kokonaan, kertoivat viranomaiset.Myös sähköntuotantoa rajoitettiin, ja suuri osa kouluista sulki ovensa, kun jopa 60 prosenttia alempien asteiden opettajista liittyi lakkorintamaan.

"Hallitus ja työantajat eivät ymmärrä"

Kaikkiaan Ranskassa järjestettiin lähes 200 mielenosoitusta ja marssia torstain aikana. Ammattiyhdistysten mukaan Marseille'ssa marssille osallistui yli 300000 ihmistä. Jopa 60000 osoitti mieltä Grenoblessa ja yli 30000 Lyonissa.

-He (lakkoilijat) tuntevat kokeneensa syvää yhteiskunnallista epäoikeudenmukaisuutta, ja se on uskoakseni jotain, mitä hallitus ja työnantajat eivät ole ymmärtäneet, totesi yksi ammattiyhdistysjohtajista.

Ammattiliitot ovat esittäneet hallitukselle pitkän listan vaatimuksia; alempia palkkoja on korotettava, työpaikat turvattava, suuripalkkaisten verotusta korotettava ja julkisen sektorin irtisanomiset lopetettava.

Hallitus on jo aiemmin antanut 26 miljardin euron elvytyspaketin, joka on suunnattu liikeyrityksille. Tammikuun suurlakon jälkeen Sarkozy tarjosi vielä 2,65 miljardin euron lisäpaketin matalatuloisten perheiden auttamiseksi.

Mielipidemittausten mukaan lähes kolme neljäsosaa ranskalaisista kannattaa lakkoilua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?