13-vuotias Waltteri Seretin paljasti "sukelluskuvan" alkuperän

Kemiläisen Waltteri Seretinin, 13, tarkat silmät paljastivat, että venäläisten "sukelluskuva" olikin Titanic -elokuvasta.

Waltteri Seretinin tarkat silmät paljastivat, että venäläisten sukelluskuva olikin Titanic-elokuvasta.

10.8.2007 6:50 | Päivitetty 10.8.2007 8:18

- Katselin sitä kuvaa venäläisten sukelluksesta viime perjantain Ilta-Sanomista ja huomasin heti, että siinä on jotain tuttua.

- Tarkistin sitten asian Titanic-dvd:ltä, ja elokuvan alusta löytyi ihan sama kuva siitä, kun sukellusveneet lähestyvät laivaa, Waltteri kertasi IS:lle eilen.

Näin sai alkunsa paljastus, joka eilen nöyryytti suuren kansainvälisen Reuters-uutistoimiston anteeksipyyntöön, sai venäläisen tv-kanavan puolustuskannalle ja pisti eri alojen asiantuntijat pohtimaan, mistä tässä kaikessa oikein on kyse.

Venäläinen tutkimusretkikunta sukelsi viime viikon torstaina Pohjoisen jäämeren pohjaan suomalaisvalmisteisilla Mir-sukellusveneillä. Uutiskuvien joukossa esitettiin Venäjällä kuvia sukellusveneistä liukumassa merenpohjaa pitkin. Tämä kuva levisi maailmalle uutistoimisto Reutersin välityksellä, ja kuvan kerrottiin olevan nimenomaisesta sukelluksesta Jäämeren pohjassa.

Maailman tiedotusvälineet - myös Ilta-Sanomat - julkaisivat kuvan uutistensa yhteydessä perjantaina. Kukaan ei ainakaan ääneen kyseenalaistanut kuvien alkuperää. Paitsi Waltteri.

Tarkkaavainen kemiläispoika laittoi Titanic-havainnostaan Ilta-Sanomille sähköpostin. Napakka viesti päättyi näin:

- Onko tämä huijaus siis venäläisten vai teidän inhimillinen moka? Muitakin varmaan kiinnostaa.

No kiinnostihan se. IS uutisoi asian eilisessä lehdessään, ja Waltterin havainto kasvoi päivän aikana yhdeksi viime aikojen kovimmaksi journalistiseksi uutiseksi.

Eilen Waltteri seurasi aikaansaamaansa kohua uutisista ja internetistä ja poseerasi IS:n kuvaajalle hieman hämillään.

Waltteri uskoo kuvakohusta huolimatta yhä, että Venäjän sukellusveneet todella kävivät meren pohjassa pohjoisnavan tuntumassa.

- Olen kuullut, että Venäjällä ei aina välttämättä puhuta ihan totta, mutta ei ne varmaan tätä ole voineet niin pahasti mokata. Eihän niitä muuten kohta uskoisi enää kukaan, nuorimies päättää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?