Obama sai prahalaisilta rokkitähden vastaanoton - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Obama sai prahalaisilta rokkitähden vastaanoton

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama sai rokkitähden vastaanoton puhuessaan Prahan vanhan linnan ulkopuolella sunnuntaiaamuna.

5.4.2009 14:31

Presidenttiä ja hänen Michelle-puolisoaan tervehti aurinkoisella puhepaikalla Tshekin ja Yhdysvaltain pienoislippujen meri, sillä jenkkilähetystön värväämät vapaaehtoistyöntekijät olivat jaelleet lippuja avokätisesti juhlayleisölle.

Obama tiesi kuinka ottaa yleisönsä. Hän viljeli puheessaan viittauksia Tshekin historiaan ja sai toistuvasti raikuvat aplodit noin 30 000 hengen prahalaisyleisöltä.

- Samettivallankumous paljasti kommunistisen ideologian tyhjyyden. Tshekit olivat mukana kaatamassa tätä ideologiaa, joka romahti ilman että laukaustakaan täytyi ampua, Obama hehkutti ja sai prahalaiset hurraamaan.

Osa puheesta oli suunnattu myös Obaman kotiyleisölle, sillä hän muisteli hetken verran myös kotikaupunkinsa Chicagon suurta tshekkiasujaimistoa.

Puheen jälkeen leveästi hymyilevät Obamat kiersivät pitkään kättelemässä eturivin yleisöä. Euroopan-kiertueella nähdyt kättely- ja halaussessiot lienevät osa tietoista imagokampanjaa, sillä Obaman edeltäjää George W. Bushia harvemmin nähtiin ottamassa samanlaista kontaktia tavallisiin kansalaisiin.

Monet eturivin katsojista olivat kiivenneet jo kukonlaulun aikaan Prahan linnavuorelle varmistaakseen hyvät paikat puheen seuraamiseen. Presidentin odottelua helpottivat lämpimästi paistanut kevätaurinko ja lavalla soitellut kantribändi. Taaempana seisovat saivat seurata Obaman puhetta suurilta videoruuduilta.

Kaikki yleisössä eivät kuitenkaan ottaneet Obamaa täysin kritiikittömästi vastaan. 21-vuotias oikeustieteen opiskelija Ivan Kolenic arvioi, että on aivan liian aikaista arvioida Obaman politiikkaa.

- Ainakin hänen hallituksensa budjettialijäämä on aivan mieletön. Voi olla, että Yhdysvallat on tiellä helvettiin, niin kuin pääministeri Topolanek sanoi, Kolenic arvioi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?