Finanssimyräkästä huolimatta EKP piti ohjauskoron ennallaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Finanssimyräkästä huolimatta EKP piti ohjauskoron ennallaan

Euroopan keskuspankki päätti torstaina pitää ohjauskorkonsa ennallaan 4,25 prosentissa. EKP:n päätös oli odotusten mukainen, vaikka finanssimarkkinoilla onkin myrskynnyt rajusti viime aikoina.

2.10.2008 14:50 | Päivitetty 2.10.2008 19:19

EKP:n pääjohtaja Jean-Claude Trichet sanoi torstaina tiedotustilaisuudessa, että finanssimarkkinoiden tilanteeseen liittyy poikkeuksellisen suuri epävarmuus. Trichet'n mukaan EKP:n neuvoston kokouksessa keskusteltiin myös mahdollisesta koron alentamisesta. EKP päätyi kuitenkin yksimielisesti pitämään ohjauskoron ennallaan.

Euroopan keskuspankki joutuu useiden muiden keskuspankkien tavoin taiteilemaan kirpakan inflaation ja hiipuvan talouskasvun puristuksessa. Euroalueen talousnäkymät ovat synkentyneet rajusti viime viikkoina, ja rahamarkkinat ovat olleet erittäin kireinä finanssimyräkän kärjistymisen takia.

Toisaalta inflaatio huitelee euroalueella edelleen korkealla. Euroalueen kuluttajahintojen nousu oli Eurostatin pikaennakon mukaan syyskuussa 3,6 prosenttiin. Tahdin hidastumisesta huolimatta inflaatiovauhti ylittää edelleen roimasti Euroopan keskuspankin tavoitteena olevan 2 prosentin vauhdin.

Trichet korosti tiedotustilaisuudessa tutusti hintavakauden tärkeyttä. Hän kuitenkin totesi, että hintavakauteen liittyvät riskit ovat pienentyneet, mutteivät hävinneet. Hän myös sanoi, että euroalueen talousnäkymiin liittyy kasvaneita riskejä.

Korkoa alaspäin jo lähikuukausina?

Vaikka talouskasvu on hiipunut euroalueella, ei EKP ole taipunut koronlaskuihin. Useat ekonomistit ovat odottaneet EKP:ltä koronlaskuja vasta ensi kevään aikana. Markkinoilla EKP:n torstaiset kommentit tulkittiin pienenä suunnan muutoksena.

Markkinoilla vahvistuivat odotukset ohjauskoron laskusta vielä tämän vuoden puolella. Myös Sampo Pankin pääekonomisti Lauri Uotila näkee EKP:n kommenteissa pientä suunnan muutosta. Uotila arvioi, että marraskuu voi olla liian aikainen ajankohta koron laskulle, mutta joulukuussa näin voisi jo tapahtua.

- Nyt täytyy ajatella entistä voimakkaammin, että ensimmäinen alennus tulisi joulukuun alussa, sanoi Uotila torstaina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?