Venäläiskansanedustaja uhkaa Viroa sodalla - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venäläiskansanedustaja uhkaa Viroa sodalla

Venäjän pitäisi julistaa sota Viroa vastaan, jos virolaiset siirtävät kiistellyn pronssipatsaan ja venäläisten sotilaiden haudan Tallinnassa, sanoo kansallismielinen venäläiskansanedustaja Dmitri Rogozin.

Tämä patsas herättää tunteita niin Virossa kuin Venäjälläkin.­

20.4.2007 13:35 | Päivitetty 20.4.2007 14:37

Rogozin sanoi venäläisen Rosbalt-uutistoimiston haastattelussa myös, että venäläinen erikoisjoukkojen osasto voisi hakea kaatuneiden venäläissotilaiden jäännökset Tallinnasta.

Tällainen operaatio olisi Rogozinin mukaan erinomainen vastaus "virolaisten fasistien provokaatiolle".

Tonismäellä seivovan neuvostosotilaan patsaan luona aloitetaan ensi viikolla kaivaukset, joissa etsitään ja tunnistetaan patsaan alle mahdollisesti haudatut venäläiset vainajat. Patsaan siirrosta on tarkoitus päättää, kun kaivausten tulokset ovat selvillä.

Venäjä on arvostellut jyrkästi patsaan ja hautojen siirtämishanketta.

Rogozin perusti 2003 Kremlin tuella vasemmistonationalistisen puolueen nimeltä Rodina (Isänmaa). Puolue sai silloin 37 paikkaa 450-jäsenisessä duumassa. Kun puolue otti etäisyyttä Kremliin, siltä kiellettiin osallistuminen vuoden 2006 paikallisvaaleihin. Rogozin on eronnut Rodinasta, ja hänen arvellaan perustavan uuden puolueen joulukuussa pidettäviin duuman vaaleihin.

Virossa patsaan äänekkäimpiin puolustajiin kuuluva venäläisaktivisti Dmitri Klenski arvioi, että Rogozinin puheet ovat lähinnä tunteenomainen reaktio Viron haluttomuuteen ottaa huomioon venäläisten mielipidettä, eikä niitä ole mitään syytä ottaa vakavasti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?