Medvedev ja Obama hoputtavat Irania - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Medvedev ja Obama hoputtavat Irania

Yhdysvallat ja Venäjä odottavat yhä Iranilta vastausta ehdotukseen Iranin uraanin kierrättämisestä Venäjälle ja Ranskaan jatkojalostettavaksi.

15.11.2009 15:37

- Näyttää siltä, että Iran ei ole kyennyt hyväksymään ehdotusta, joka on kaikkien mielestä luova ja rakentava, Yhdysvaltain presidentti Barack Obama sanoi Singaporessa keskusteltuaan Venäjän presidentin Dmitri Medvedevin kanssa.

Obama sanoi, että aika neuvotteluissa alkaa käydä vähiin.

Myös Medvedev sanoi olevansa tyytymätön neuvottelujen hitaaseen tahtiin. Hän lisäsi, että "muita keinoja" voitaisiin käyttää, jos neuvotteluissa ei saada tuloksia.

- Tavoitteemme on selkeä: läpinäkyvä ydinohjelma mieluummin kuin ohjelma, joka huolestuttaa, Medvedev sanoi yhteisessä tiedotustilaisuudessa Obaman kanssa.

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA ehdotti viime kuussa, että Iranin uraania kuljetettaisiin Venäjälle ja Ranskaan. Uraanista tehtäisiin lääketieteessä tarvittavien isotooppien valmistukseen soveltuvaa ja palautettaisiin Iraniin. Iran hyväksyi ehdotuksen periaatteessa Geneven neuvotteluissa, mutta on sittemmin vaatinut ehdotuksesta lisäneuvotteluja. Aikapaineita Start-neuvotteluissa

Presidentit keskustelivat myös neuvotteluista strategisia aseita vähentävän Start-sopimuksen korvaamisesta uudella sopimuksella. Medvedev toivoi, että uusi sopimus valmistuu ajoissa. Start-sopimus umpeutuu 5. joulukuuta.

Medvedevin mukaan ratkaistavana on vielä teknisiä kysymyksiä.

Venäläisviranomaiset ovat aiemmin sanoneet, että uudessa sopimuksessa ohjuspuolustuksella ja strategisella aseistuksella tulee olla keskinäinen yhteys. Venäjä ei myöskään halua, että Yhdysvallat voisi tarkistaa Venäjän liikkuvia, maalle sijoitettuja mannertenvälisiä ohjuksia kuten Startissa sovitaan. Perusteluna Venäjä sanoo, ettei Yhdysvalloilla ole samantapaisia järjestelmiä.

Obaman neuvonantaja sanoi, ettei aika riitä uuden sopimuksen ratifioimiseen eli vahvistamiseen kummankin maan parlamenteissa.

- Tarvitsemme ylimenokauden sopimuksen, Mike McFaul sanoi Singaporessa. Sellaisesta neuvotellaankin samaan aikaan varsinaisten neuvottelujen kanssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?