Baltiassa muistettiin neuvostoajan karkotuksia - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Baltiassa muistettiin neuvostoajan karkotuksia

Virossa, Latviassa ja Liettuassa muistettiin lauantaina niitä kymmeniätuhansia ihmisiä, jotka pakkosiirrettiin Neuvostoliittoon toisen maailmansodan aikana ja sen jälkeen.

14.6.2008 21:36

Kolme Baltian maata itsenäistyivät Neuvostoliiton hajottua 1991 ja ovat siitä pitäen viettäneet karkotusten muistopäivää 14. kesäkuuta.

- Sanoin ei voi kuvata sitä epätoivoa, jota tunsivat tuntemattomaan kohtaloon lähetetyt ihmiset. Heillä ei ollut muuta kuin hiipuva toivo henkiinjäämisestä ja paluusta kotimaahan, sanoivat Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves, pääministeri Andrus Ansip ja parlamentin puhemies Ene Ergma yhteisessä lausunnossaan.

Kesäkuun 14. päivänä 1941 noin 10 000 virolaista, 15 000 latvialaista ja 16 000-18 000 liettualaista lähetettiin rautatien karjankuljetusvaunuissa Neuvostoliiton itäisimpiin osiin.

Uudet karkotukset alkoivat puna-armeijan edettyä Baltian maihin toisen maailmansodan loppuvaiheissa. Karkotukset Baltiasta jatkuivat 1950-luvun alkuvuosiin. Baltian maihin muutti lisäksi satojatuhansia ihmisiä Venäjältä ja muualta Neuvostoliitosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?