Kaatuuko seuraavaksi Uzbekistanin itsevaltias? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kaatuuko seuraavaksi Uzbekistanin itsevaltias?

Uzbekistanin itsevaltainen presidentti Islam Karimov joutui eilen lentämään itäiseen Andizhanin kaupunkiin rauhoittaakseen alueella puhjenneita levottomuuksia.

14.5.2005 0:00

Virallisten lähteiden mukaan tilanne saatiin kuitenkin eilen illalla rauhoittumaan ja presidentti palasi takaisin pääkaupunkiin.

Levottomuudet saivat alkunsa, kun kapinalliset tunkeutuivat paikalliseen vankilaan ja vapauttivat tutkintavankeudessa istuneet 23 muslimiliikemiestä. Heitä syytettiin muun muassa terroriyhteyksistä ja ääri-islamilaisuudesta. Tämän jälkeen kapinalliset hyökkäsivät paikalliseen hallintorakennukseen ja ottivat 10 poliisia vangikseen.

Armeijan joukot avasivat tulen kaduille kerääntyneitä mielenosoittajia vastaan ja valloittivat myöhään illalla takaisin hallintorakennuksen. Silminnäkijöiden mukaan kuolonuhreja oli useita kymmeniä.

- Tämä on kansannousu, vankien vapautusoperaatioon osallistunut Valijon Atahonjonov sanoi. Hänen veljensä oli yksi vapautetuista vangeista.

Uzbekistanissa on ollut viime aikoina toistuvasti merkkejä orastavasta kapinasta, sillä köyhä kansa on tyytymätön Karimovin vuodesta 1991 jatkuneeseen diktatuuriin. Oppositio sai äskettäin uutta rohkaisua, kun heidän naapurivaltionsa Kirgisian presidentti Askar Akajev syöstiin vallasta.

Uzbekistanin hallituksen näkökulmasta levottomuuksissa on kyse ääri-islamilaisten halusta perustaa oma valtio Ferganan laaksoon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?