Lentokoneen syöksy kerrostaloon toi kaaoksen Teheraniin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Lentokoneen syöksy kerrostaloon toi kaaoksen Teheraniin

Iranin pääkaupungissa Teheranissa vallitsi tiistaina kaaos ja sekasorto, kun ilmavoimien kuljetuskone törmäsi kymmenkerroksiseen kerrostaloon ja räjähti.

5.12.2005 0:00

Ainakin 116 ihmistä kuoli turmassa, muun muassa kaikki koneessa olleet ihmiset. Lisäksi kymmeniä loukkaantui, useat vakavasti. Kuolleita pelätään löytyvän lisää, kun talon raunioita päästään raivaamaan.

Asuintalo syttyi räjähdyksessä tuleen, eikä paloa saatu hallintaan tuntikausiin. Paloviranomaisten vuoksi räjähdys oli voimakas siksi, että kone oli vasta noussut ilmaan, joten sen tankit olivat täynnä polttoainetta.

Viranomaisten mukaan talossa asui noin 150 ihmistä. Asuinalue on armeijan henkilökunnan käyttämä. Monet kodeissa onnettomuushetkellä iltapäivällä olleista olivat naisia ja lapsia. Lapsia oli kotona erityisen paljon, koska Teheranin koulut oli suljettu tiistaina sankan savusumun vuoksi.

Silminnäkijöiden mukaan monet ihmiset hyppivät asuntojen ikkunoista tulipaloa paetakseen. Ihmisiä kuoli myös autoihin, joiden hiiltyneitä runkoja oli kadulla talon edessä. Silminnäkijät kertoivat, että koneen tulessa ollut siipi oli pudonnut maahan hetkeä ennen törmäystä taloon.

Koneen matkustajista lähes 50 oli Iranin valtion television IRIB:n toimittajia ja kuvaajia sekä Irna, Isna ja Fars -uutistoimistojen toimittajia. Kone oli matkalla Etelä-Iraniin Bandar Abbasiin, jossa journalistien oli määrä seurata sotaharjoitusta.

Paikalla onnettomuudesta raportoineet toimittajat eivät pystyneet kertomaan onnettomuudesta normaaliin, hillittyyn sävyyn, sillä kuolleiden joukossa oli monia heidän kollegoitaan. Itkevät toimittajat halasivat ja lohduttivat toisiaan onnettomuuspaikalla.

Uutistoimisto Irnan mukaan turmakone oli amerikkalaisvalmisteinen Hercules C130, jonka Iran sai ennen vuoden 1979 islamilaista vallankumousta. Iran on valittanut, että se ei saa varaosia koneisiin Yhdysvaltojen ajaman kauppasaarron vuoksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?