Vaarantaako huono seura Obaman voiton? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Vaarantaako huono seura Obaman voiton?

Pastori Jeremiah Wright on toistuvasti manannut Yhdysvallat alimpiin syövereihin ja syyttänyt maan hallintoa rasismista. Liikemies Tony Rezko puolestaan on syytteessä vakavista talousrikoksista ja jopa kiristyksestä.

Vaarantaako huono seura Obaman voiton?

22.3.2008 6:37 | Päivitetty 22.3.2008 11:14

Mitä yhteistä heillä on?

Molemmat ovat demokraattisenaattori Barack Obaman tovereita jo pitkän ajan takaa. Ja se ei välttämättä enää riemastuta Obamaa.

Hänen kannatuksensa demokraattien presidenttikilvassa lähti tällä viikolla laskuun sen jälkeen, kun pastoriystävän kohusaarnat vuosien varrelta olivat levinneet nettiin.

Obama tuomitsi pastorin lausunnot viime tiistaina, mutta ilmoitti edelleen pitävänsä tätä vanhana ystävänään. Sen jälkeen Obama on kiirehtinyt puhumaan kaikesta muusta mahdollisesta päästäkseen irti kohusta.

- Hän voi pitää puheen vaikka joka viikko, mutta tämä asia ei tule jättämään häntä rauhaan, ennusti tunnettu republikaanipuolueen avustaja Chris LaCavita uutistoimisto AP:lle.

LaCavitan mukaan äänestäjät miettivät nyt, ovatko he arvioineet väärin miehen, jonka pastoriystävä muun muassa vertaa maan hallintoa Ku Klux Klaaniin.

Myös John McCainin kampanja voi jatkossa helposti käyttää Wrightia lyömäaseena, jos Obama ja McCain päätyvät vastakkain varsinaisissa vaaleissa marraskuussa.

Vaikka Obama selviäisikin Wright-kohusta kuiville, toinen vastaava voi olla jo ovella. Liikemies Tony Rezkon oikeudenkäynti ei ole vielä noussut maanlaajuisiin otsikoihin, mutta Chicagossa sitä seurataan päivittäin.

Obamaa ei ole kytketty vanhan tuttavansa rötöksiin, mutta tässäkin tapauksessa amerikkalaisia mietityttää, kenen kanssa Obama oikein on vuosien varrella kaveerannut.

Kahden eri mielipidemittauksen mukaan Hillary Clinton on kuronut Obaman etumatkan koko maan tasolla jo kiinni. Mittausten mukaan Obamalla olisi tällä hetkellä suuria vaikeuksia voittaa republikaaniehdokas John McCain lopullisessa kisassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?