Ruotsalaisydinvoimalan sulkemisen syy: PARTAVAAHTOPURKKI! - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ruotsalaisydinvoimalan sulkemisen syy: PARTAVAAHTOPURKKI!

Epäilyt sabotaasiyrityksestä ruotsalaista Oskarshamnin ydinvoimalaa vastaan ovat osoittautuneet täysin perusteettomiksi.

Ydinvoimalan ykkösreaktori suljettiin toukokuussa kolmeksi päiväksi ja kaksi miestä pidätettiin sabotaasista epäiltyinä.

9.6.2008 18:29

Ydinvoimalan ykkösreaktori suljettiin toukokuussa kolmeksi päiväksi ja kaksi miestä pidätettiin sabotaasista epäiltyinä.

Poliisi kertoi maantaina, ettei tutkimuksissa ollut löydetty vahvistusta epäilylle, jonka mukaan miehillä olisi ollut räjähteitä heidän tullessaan töihin ydinvoimalaan 21. toukokuuta.

Mittauslaitteet olivat hälyttäneet, että toisella miehellä oli trotyyli-räjähdysainetta partavaahtopurkissa, jonka hän oli ottanut mukaan työpaikalleen. Mies ja hänen toverinsa pidätettiin, ja paikalle kutsuttiin poliisin räjähdysaineryhmä.

Räjähderyhmä räjäytti partavaahtopurkin, ja asiantuntijat tutkivat räjähdyksessä jäljelle jääneitä kappaleita. Ainoa räjähde joka löytyi, oli poliisin räjäytyksessä käyttämä aine, mutta ei jälkeäkään trotyylista.

Asiantuntijoita mietityttää nyt, mikä aine purkissa sai mittauslaitteet uskomaan sen sisältävän trotyylia. Poliisin mukaan kyse voi olla sinänsä vaarattomasta aineesta, jota on trotyylissa. Mittauslaitteet taas käyttävät tätä ainetta trotyylin ilmaisimena.

Voimalan ykkösreaktorin sulkeminen kolmeksi päiväksi maksoi noin sata miljoonaa kruunua eli noin 11 miljoonaa euroa. Lisäksi voimalan kakkosreaktorin käynnistystä viivytettiin tapahtuman vuoksi.

Ruotsin ydinvoimatarkastusviraston tiedottaja Anders Bredfell puolusteli tapahtunutta sillä, että turvallisuuslaitteiden on parempi olla liian tarkkoja kuin liian lepsuja.

Aivan yhtä valoisasti tilanteeseen ei suhtaudu Thomas Bodström, joka on toisen pidätettynä olleen miehen asianajaja. Mies aikoo vaatia huomattavaa vahingonkorvausta.

Molemmat miehet ovat olleet pitkään huoltotöissä voimalassa, joka sijaitsee Ruotsin Itämeren-rannikolla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?