Anne Frank -musikaalille sataa kritiikkiä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Anne Frank -musikaalille sataa kritiikkiä

- Tämä on hyvin viihdyttävä musikaali, jossa on intiimejä hetkiä ja paljon komediaa, kuvailee espanjalainen ohjaaja Daniel Garcia Chavez.

10.1.2008 13:02

Ohjaajan hanke on herättänyt soraääniä, sillä musikaali kertoo Anne Frankista. Esitys sai nimen Anne Frankin päiväkirja - Elämän laulu. Musikaalin on määrä tulla ensi-iltaansa Madridissa 28. helmikuuta.

Anne Frank oli nuori juutalaistyttö, joka kirjoitti päiväkirjaa piileskellessään natseilta Amsterdamissa vuodet 1942-1944. Lopulta Anne jäi kiinni ja kuoli keskitysleirissä.

Eri puolilla Eurooppaa on nyt pohdittu, millaisilla tavoilla on soveliasta käsitellä holokaustia. Anne Frankin sukulaiset vastustavat jyrkästi hänen elämänsä muuttamista viihteeksi, korostaa Annen serkku Buddy Elias.

Elias johtaa Sveitsin Baselissa toimivaa Anne Frank -rahastoa. Rahastolla on tekijänoikeudet Anne Frankin päiväkirjaan.

- Emme kuitenkaan pysty estämään musikaalin esitystä niin kauan kuin se ei siteeraa suoraan tekstiä Annen päiväkirjasta, Elias linjaa. Hänen mukaansa holokaustin kuuluisaa marttyyriä on jo aiemmin käsitelty musikaalissa Japanissa.

Amsterdamissa toimiva Anne Frank -säätiö suhtautuu Madridin musikaaliin myönteisemmin.

- Tämä musikaali saa sinut pikemminkin itkemään kuin nauramaan. Esitys lisää tietoisuutta Anne Frankista ja holokaustista. Se myös levittää hänen sanomaansa suvaitsevaisuudesta espanjankieliseen maailmaan, arvioi säätiön edustaja Jan Erik Dubbelman.

Dubbelman on avustanut Madridin musikaalin tekijöitä varmistaakseen, että sen historialliset faktat pitävät paikkansa.

Anne Frankin roolin musikaalissa esittää 13-vuotias kuubalainen Isabella Castillo. Hänen omia vaiheitaan on verrattu Anne Frankin elämään, sillä Castillo pakeni äitinsä kanssa Kuubasta ja piileskeli Belizessä ennen muuttoa Floridaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?