Uusi hämärärahoittaja paljastui Clintonin takaa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Uusi hämärärahoittaja paljastui Clintonin takaa

Yhdysvaltain presidentiksi tähtäävän Hillary Clintonin kampanja kompastelee pahoin, kun julkisuuteen putkahti eilen jo toinen epämääräinen vaalirahoittaja.

4.9.2007 6:57

Perjantaina viranomaisille antautui petoksesta tuomittu Norman Hsu, joka oli onnistunut pakoilemaan tuomionsa täytäntöönpanoa peräti 15 vuotta ja keräämään siinä sivussa Hillarylle ja muille demokraateille yhteensä 190000 euroa.

Eilen kohistiin puolestaan Washington Postin paljastuksesta, jonka mukaan myös toinen merkittävä Clintonien tukija on viranomaisia pakoileva aasialaisliikemies.

Intialaissyntyinen ravintolaketjun omistaja Sant Chatwal on kerännyt Hillary Clintonin senaattori- ja presidenttikampanjoihin yhteensä satojatuhansia dollareita, vaikka intialaispankit ovat julistaneet hänet konkurssiin ja Yhdysvaltain veroviranomaiset vaativat häneltä 4 miljoonan dollarin edestä maksamattomia veroja.

New Yorkin kaupunki puolestaan on yrittänyt periä Chatwalilta turhaan viittä miljoonaa dollaria. Intiassa häntä on syytetty myös pankkipetoksesta, mutta syytteestä on luovuttu myöhemmin.

Paljastukset ovat mannaa Hillary Clintonin vastustajille, sillä monien äänestäjien mielessä Bill Clintonin vuoden 1996 vaalikampanja yhdistyy lukuisiin eri rahoitusskandaaleihin.

Bill Clintonin syytettiin muun muassa soitelleen Valkoisen talon puhelimista rahankerjuusoittoja sekä kutsuneen parhaimpia rahoittajiaan viettämään yön niin sanotussa Lincolnin makuuhuoneessa. Useiden hämäräperäisten aasialaisliikemiesten väitettiin myös tuolloin syytäneen runsaasti rahaa Clintonin uudelleenvalintaan ja ainakin kaksikymmentä rahoittajaa tuomittiin rikkomuksista.

- Rouva Clintonin rahankeräyksiä käydään nyt tiheällä kammalla läpi. Jos epämääräisten lahjoittajien kuvio toistuu, siitä voi tulla vakava uhka hänen kampanjalleen, brittiläinen The Times -lehti muistutti eilen.

Aki Salo, Arja Paananen

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?