Putin torjuu duuman vaalien arvostelun - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Putin torjuu duuman vaalien arvostelun

Presidentti Vladimir Putin on torjunut Venäjän duuman vaaleihin kohdistuneen arvostelun, kertoo uutistoimisto Itar-Tass. Hänen mukaansa vaalitulos on lainmukainen.

Putinin mukaan puolueen voitto osoittaa, etteivät venäläiset halua maansa kehittyvän kohti tuhoisaa kurssia.

3.12.2007 14:05 | Päivitetty 3.12.2007 15:33

Putinin tukipuolue Yhtenäinen Venäjä sai vaaleissa murskavoiton. Putinin mukaan puolueen voitto osoittaa, etteivät venäläiset halua maansa kehittyvän kohti "tuhoisaa kurssia".

Venäjän vaalejaarvosteltiin voimakkaasti

Venäjän duuman vaalit ovat saaneet osakseen voimakasta arvostelua niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.

Oppositio on syyttänyt niitä nyky-Venäjän likaisimmiksi, ja ulkomaiset vaalitarkkailijat moittivat niitä epäoikeudenmukaisiksi. Etyjin mukaan vaalit eivät monilta osin täytä demokraattisten vaalien kriteerejä.

Venäjän keskusvaalilautakunnan mukaan länsimaiset tarkkailijat toteuttivat heille Yhdysvalloista annettua "poliittista määräystä".

Putinin tukipuolue Yhtenäinen Venäjä sai eilen pidetyissä vaaleissa murskavoiton. Kun lähes kaikki äänet on laskettu, puolue on saamassa runsaat 64 prosenttia äänistä. Tuolla määrällä se saa duuman paikoista yli kaksi kolmesta - eli riittävän enemmistön muuttamaan perustuslakia.

Tyrmäys vaaleille tuli myös ulkomailta. Niin EU kuin aiemmin Venäjän ystävänä pidetty Saksakin moittivat niitä useista puutteista.

Suomen pääministerin Matti Vanhasen mielestä vilppisyytteet on syytä selvittää. Hän ei kuitenkaan usko, että vaalien tuloksessa olisi mitään epäselvää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?