Saksalaiset kritisoivat ja ylistivät - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Saksalaiset kritisoivat ja ylistivät

Tieto saksalaisen Joseph Ratzingerin valinnasta uudeksi paaviksi nostatti heti myös hänen omassa kotimaassaan ristiriitaisia reaktioita. Benedictus XVI nimen ottanut Ratzinger tunnetaan Saksassa ennen muuta konservatiivina, naispappeuden vastustajana, tiukkana seksuaalimoralistina ja abortin vastustajana.

20.4.2005 0:00

Kovinta kritiikkiä panssarikardinaaliksikin kutsuttu Benedictus XVI sai heti valintansa jälkeen Saksan kirkollisilta uudistusliikkeiltä.

- Pidämme Ratzingerin valintaa katastrofina, jyrähti Bernd Göhring Kirkko alhaalta -liikkeestä.

Göhringin mukaan uudelta paavilta on turha odottaa minkäänlaisia uudistuksia seuraavina vuosina.

- Nyt vain yhä useammat ihmiset kääntävät kirkolle selkänsä.

Myös tavalliset saksalaiset suhtautuivat epäillen Vatikaanin valintaan. Kölnin tuomiokirkko täyttyi jännittyneistä seurakuntalaisista kirkonkellojen soitua vaalin päättymisen merkiksi, mutta uuden paavin nimen kuultuaan useimmat pudistelivat päätään.

- Emmehän me ole maailman keskipisteessä, perusteli vanhempi saksalaisnainen television ykköskanavalle.

- Olisin toivonut paavia Etelä-Amerikasta tai Afrikasta, jatkoi toinen.

Joukkoon mahtui toki niitäkin, jotka iloitsivat oman pojan voitosta kuin urheilukilpailussa. Ratzinger on maailmanhistorian kahdeksas saksalainen paavi, mutta edellisestä on aikaa jo lähes 500 vuotta.

Sydämellisten onnittelijoiden joukkoon kuuluivat Saksan johtopoliitikot. Liittokansleri Gerhard Schröder kuvasi valintaa suureksi kunniaksi Saksalle.

Ilo Ratzingerin valinnasta oli ylinnä hänen synnyinkaupungissaan Marktl Am Innissä ja myöhemmässä kotikaupungissaan Regensburgissa, joissa ihmiset kokoontuivat kaduille tihkusateeseen juhlimaan paaviaan.

- Loistavaa, että juuri Ratzinger valittiin. Minusta hän oli hyvin mukava, iloitsi 16-vuotias Lorenz Gradl, joka tapasi kirkon suurmiehen konfirmaatiossaan vain kaksi vuotta sitten.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?