Venäjä väläytti pommikoneiden sijoittamista Kuubaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venäjä väläytti pommikoneiden sijoittamista Kuubaan

Venäjä voisi sijoittaa strategisia pommikoneita Kuubaan tai Venezuelaan, jos maiden johtajat sopivat niin. Venäjän strategisten ilmavoimien komentaja väläytti mahdollisuutta lauantaina uutistoimisto interfaxin haastattelussa.

14.3.2009 11:32 | Päivitetty 14.3.2009 13:39

Kenraalimajuri Anatoli Zhiharevin kertoi pitkän matkan Tupolevien olevan valmiina lentämään Karibialle, jos poliittiset johtajat niin tahtovat.

Hänen mukaansa Kuubassa on neljä tai viisi lentokenttää, joita Tupolevit voisivat käyttää. Raskas pommikone tarvitsee neljän kilometrin pituisen kiitoradan.

Myös Venezuelan vasemmistolainen presidentti Hugo Chavez on halukas tarjoamaan tukikohtaa Tupoleveille.

- Sellainen Venezuelan presidentin ehdotus on olemassa, Zhiharev vahvisti.

Chavez on aiemmin sanonut Venezuelan tarvitsevan Kremlin tukea Yhdysvaltain imperialismia vastaan.

Yhdysvallat ei kommentoinut tuoreeltaan venäläiskenraalin puheita. "Karibian kylmä sota"

Virallisesti sekä Valkoinen talo että Kreml ovat toivoneet lämpimämpiä suhteita nyt, kun valta on vaihtunut Yhdysvalloissa. Hyvän tahdon eleet eivät kuitenkaan pyyhi pois kestokiistanaiheita.

Maiden välejä on viime vuodet kiristänyt George W. Bushin hallinnon ohjuspuolustushanke, joka toisi amerikkalaistutkan ja -ohjuksia Itä-Euroopan maihin.

Venäjän pommikoneiden ja sotalaivojen ilmestyminen Karibianmerelle on nähty vastavetona Yhdysvaltain Itä-Euroopan politiikalle.

Presidentti Barack Obama ei ole vielä tehnyt ratkaisuja ohjuskilpihankkeen jatkosta. Obama tapaa venäläiskollegansa Dmitri Medvedevin ensimmäistä kertaa ensi kuussa.

Venäjä on lämmitellyt viime aikoina suhteita Kuubaan ja Venezuelaan, jotka olivat Kremlin kumppaneita Karibialla jo neuvostoaikana.

Viime marraskuussa Medvedev sopi Venezuelassa Chavezin kanssa aiempaa tiiviimmästä yhteistyöstä sekä puolustus- että energiapolitiikassa. Vierailu viritteli heti puheita "kylmästä sodasta", koska venäläisiä sotalaivoja ilmestyi Karibialle harjoitusmatkalle samaan aikaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?