Terrori-iskuista syytetty kuohuttaa tunteita USA:ssa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Terrori-iskuista syytetty kuohuttaa tunteita USA:ssa

Maanantaina alkanut terrori-iskuoikeudenkäynti muistuttaa amerikkalaisia kipeästä lähihistoriasta. Zacarias Moussaoui on toistaiseksi ainoa syksyn 2001 iskuista tuomittava henkilö Yhdysvalloissa.

7.3.2006 0:00

37-vuotias Moussaoui on Ranskan kansalaisuuden saanut marokkolainen, joka opiskeli amerikkalaisessa lentokoulussa. Hän myönsi viime vuoden keväänä yhteytensä Al-Qaida -järjestöön ja halunneensa osallistua terroritekoihin.

3000 kuolonuhria vaatineiden terrori-iskujen aikana hän oli kuitenkin jo pidätettynä. Syyttäjä yrittää nyt todistaa, että Moussaoui olisi tietoja paljastamalla voinut estää iskut.

Puolustusasianajaja kiisti avauspuheenvuorossaan tämän, lopullisen tuomion kannalta ratkaisevan syytteen. Moussaoui saa oikeudenkäynnissä joko kuolemantuomion tai elinkautisen.

Syytetty uhittelioikeussalissa

Joukko iskujen uhrien omaisia seuraa oikeudenkäyntiä Alexandrian oikeustalolla. New Yorkissa, Bostonissa ja Philadelphiassa omaiset voivat katsoa sitä satelliittivastaanottimista.

Moussaouin kuvataan käyttäytyneen oikeussalissa uhittelevasti. Kun syyttäjä näytti salissa Al-Qaidan harjoitusvideota, Moussaouin kerrotaan laulaneen arabiankielisen taustamusiikin tahdissa.

Amerikkalaiset ovat pöyristyneitä Moussaouista, mutta oikeudenkäynti nostattaa myös kritiikkiä viranomaisia kohtaan. Moussaouin puolustus muistuttaa tutkimuksista, joiden mukaan liittovaltion poliisin FBI:n terrorismin vastaisessa toiminnassa oli suuria puutteita.

STT

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?