Enid Blyton arvosti lapsilukijoiden mielipiteitä

Englantilaisen kirjailijan Enid Blytonin Viisikko-, Salaisuus-, SOS- ja Seikkailu -sarjat ovat kiehtoneet lapsia jo usean vuosikymmenen ajan.

18.7.2008 9:32

Blyton kirjoitti yli 40 vuotta kestäneen uransa aikana noin 800 lasten- ja nuortenkirjaa. Niitä on käännetty yli 40 kielelle ja myyty maailmanlaajuisesti yli 400 miljoonaa kappaletta. Viisikkoja myydään yhä yli miljoona kappaletta vuosittain.

Barbara Stoneyn kirjoittama elämäkerta Enid Blyton (Ajatus Kirjat) kertoo, millainen ihminen oli kirjojen takana.

Blyton (1897-1968) alkoi tarinoida ja rakentaa omia pienoismaailmojaan jo varhain. Vanhempien salailtu avioero, huono äitisuhde ja perheen taloudelliset vaikeudet unohtuivat tyttäreltä tämän uppoutuessa kirjoittamiseen.

Blyton jatkoi Stoneyn mukaan epämiellyttävien tosiasioiden kieltämistä koko elämänsä ajan. Välien rikkoutuminen äidin kanssa, ensimmäisen avioliiton hajoaminen ja epäonnistumiset aikuisille suunnattujen näytelmien ja tarinoiden kanssa unohtuivat kirjoituskoneen ääressä.

Kirjailija oli ahkera ja poikkeuksellisen luova ja kekseliäs, mutta luotti myös lukijoidensa - lasten - makuun ja neuvoihin.

- Kirjeenvaihto oli Enidille korvaamaton apu silloin, kun hän pyrki arvioimaan tarinoittensa suosiota ja muutakin vastaanottoa. Hän kysyi lasten mielipidettä kaikkeen mitä kirjoitti - ja sai sadoittain vastauksia, kertoo Stoney kirjassaan.

Kun Blytonin kirjoja kritisoitiin rajoittuneisuudesta ja yksinkertaisuudesta, hän kuittasi asian toteamalla, ettei kiinnitä huomiota yli 12-vuotiaiden kriitikoiden mielipiteisiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?