Ulkomaat

Venäjän keisarinnan arkku saapui Venäjälle

Julkaistu: , Päivitetty:

Venäjän keisarinna Maria Fjodorovnan sarkofagia kuljettanut Tanskan laivaston sota-alus ankkuroitui Kronstadtin laivastoasemalle aamulla.

Päivälleen 140 vuotta aikaisemmin oli Tanskan prinsessa Dagmar (Maria Fjodorovna) astunut ensi kerran Venäjän maaperälle - nimenomaan Kronstadtissa.

Keisarinna lasketaan viimeiselle leposijalleen Pietarissa torstaina.

Kronstadtista keisarinnan sarkofagi vietiin Venäjän laivaston aluksella Pietarhovin palatsikaupunkiin, jossa järjestettiin vastaanottoseremonia. Tilaisuuteen osallistuivat mm. Pietarin kuvernööri Valentina Matvijenko ja Romanovin suvun jäseniä.

Pietarhovissa sarkofagi asetettiin katafalkille ja kuljetettiin Aleksanteri Nevskin kappeliin, jossa keisarinnan on kerrottu säännöllisesti rukoilleen. Kappelissa Maria Fjodorovnan kunniaksi järjestettiin päivällä ortodoksinen muistopalvelus eli panihida.

- Keisarinnan paluu on merkittävä hetki koko Venäjän historiassa ja osoitus siitä, että Venäjä on muuttunut, sanoi kuvernööri Matvijenko muistopalveluksen jälkeen.

Viimeinen leposija
tsaaripuolison vieressä

Yleisöllä on tänään ja huomenna mahdollisuus käydä jättämässä jäähyväiset Romanovien keisarinnoista ehkä suosituimmalle.

Torstaina Maria Fjodorovnan sarkofagi siirretään Pietari-Paavalin linnoituksen katedraaliin Pietariin ja keisarinna saa viimeisen leposijan miehensä, keisari Aleksanteri III:n vierestä.

Aleksanteri III:n sarkofagin vieressä on ollut jo 112 vuotta tyhjä paikka odottamassa keisarinnaa.

Maria Fjodorovna oli Venäjän keisarinna ja Suomen suuriruhtinatar vuosina 1881-1894.

Keisariperheellä oli tapana viettää kesiään keisarillisella kalamajalla Kotkan Langinkoskella, missä Maria Fjodorovna omistautui kalamajalla mieliharrastukselleen ruoanlaitolle.

Leskikeisarinna Maria Fjodorovna pakeni Venäjän bolshevikkivallankumousta ulkomaille ja kuoli Tanskassa vuonna 1928. Hän oli Venäjän viimeisen keisarin Nikolai II:n äiti. (STT)