Mannerheimin jalanjäljissä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Mannerheimin jalanjäljissä

Marsalkka Carl Gustav Emil Mannerheimin elämä kiehtoo Suomessa valtiovierailulla olevaa Ukrainan presidenttiä Viktor Jushtshenkoa.

27.10.2006 7:03

Presidentti Tarja Halosen kanssa eilen aamulla keskustellut Jushtshenko kiirehti pian tapaamisen jälkeen Kaivopuistossa sijaitsevaan Mannerheim-museoon ennen iltapäivän tapaamista pääministeri Matti Vanhasen kanssa.

Ukrainan Suomen-suurlähetystö oli räätälöinyt vierailun Mannerheim-museoon Jushtshenkon mieltymysten mukaan.

- Otimme huomioon hänen yleisen kiinnostuksensa historiaan ja marsalkka Mannerheimin elämään, toinen lähetystösihteeri Alla Otvertshenko kertoi IS:lle.

Jushtshenko viihtyi museossa tiukasta aikataulustaan huolimatta lähes 45 minuuttia. Erityisen paljon häntä kiinnosti kirjeenvaihto, jota Ukrainan historian suurmies, kenraali Pavlo Skoropadski oli käynyt Mannerheimin kanssa 1930-luvulla.

Skoropadski ja Mannerheim olivat ystävystyneet palvellessaan yhdessä Venäjän armeijassa. Kirjeistä paljastuu, että miehet olivat jopa sinutteluväleissä keskenään.

Vierailun päätteeksi Jushtshenko saikin kotiin viemisiksi kopiot Skoropadskin Mannerheimille lähettämistä kirjeistä.

Jushtshenko sai esimakua eilisestä Mannerheim-päivästään jo toissa iltana, kun hän Suomeen saavuttuaan vietti saunailtaa Sitran yliasiamiehen Esko Ahon kanssa. Ahoa oli pyydetty vapaamuotoiseen illanviettoon keskustelemaan Ukrainan presidentin kanssa Suomen nykytilasta - ja jonkin verran historiastakin.

Rento illanvietto venähti Ahon mukaan lopulta pitkäksi, ja samalla ehdittiin käsitellä EU-asioiden ja Suomen taloustilanteen ohessa myös maiden yhteistä historiaa.

- Hän tuntui tietävän jo valmiiksi Mannerheimin hyvin. Kävimme läpi maiden historiaa ja tilannetta, jossa olemme nyt. Tulimme johtopäätökseen, että Suomi on ollut onnekkaampi, Aho tiivisti eilen IS:lle keskustelujen sisältöä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?