HIL-LA-RY! - Clintonin kannattajat juhlivat Manhattanilla - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

HIL-LA-RY! - Clintonin kannattajat juhlivat Manhattanilla

Ilta-Sanomat oli paikalla, kun korvia vihlova huuto täytti Spotlight Live-ravintolan kattohuoneiston supertiistain iltana New Yorkin aikaa.

6.2.2008 6:35 | Päivitetty 6.2.2008 9:14

Naisvaltainen senaattori Hillary Clintonin kannattajajoukko ei säästellyt ääntään, kun pari minuuttia yli yhdeksän MSNBC-kanava julisti Clintonin voittaneen kotiosavaltionsa New Yorkin esivaalin.

- Tästä se lähtee, Shelleyksi itsensä esitellyt nuori nainen vakuutti.

Hän ei ehtinyt jutella sen enempää, sillä hänen oli "kerta kaikkiaan pakko" osallistua ryhmähalaukseen kavereidensa kanssa.

Kaveriporukassa oli myös muutama mies, joista yksi tunnusti olevansa paikalla tyttöystävän pakottamana, mutta ihan omillaan hän oli päättänyt antaa äänensä Clintonille, tämän kokemuksen takia.

Manhattanin sydämessä Times Squarella olevan ravintolan pieneen kattohuoneistoon oli ahtautunut arviolta 60 ihmistä katselemaan vaalituloksia jättikokoisista tv-ruuduista ja pohtimaan tuloksia.

Osa liimasi jaossa olleita Hillary presidentiksi-tarroja paitoihinsa tai laukkuihinsa, osa mietti pitäisikö tehdä lahjoitus Clintonin kampanjaan.

Jokaiselle paikalla olijalle nimittäin annettiin lomake, jolla voi lahjoittaa rahaa vaalikassaan, tosin jokaiselle myös muistutettiin, ettei läsnäolo edellytä lahjoitusta.

Alkuillan tunnelma oli odottava ja baarimikko oli yksinäinen mies, sillä juomat eivät oikein maistuneet kenellekään. Kunnes täysillä pauhaavat tv-ruudut kertoivat Clintonin voittaneen Massachusettsin esivaalin.

- Hil-la-ry! Hil-la-ry! Hil-la-ry! tukijat juhlivat Massachusettsissa saatua voittoa, eikä toimittajien tarvinnut kehottaa heitä hyppimään ja heiluttamaan käsiään tv-kameroiden edessä.

Massachusettsin voittoa pidettiin hyvänä enteenä, sillä osavaltion arveltiin menevän senaattori Barack Obamalle, jonka tukijoiksi olivat ilmoittautuneet niin osavaltion kuvernööri Deval Patrick kuin senaattori Ted Kennedy.

Muutaman minuutin kuluttua tunnelma räjähti, kun kuultiin Clintonin kannalta hyvät uutiset New Yorkin äänestyspaikoilta.

Selvä enemmistö vaali-illan väestä oli nuoria naisia, mutta myös muutama itseään reilusti viisikymppiseksi kutsuva nainen oli paikalla.

- Tuntuu upealta, että viimeinkin tässä maassa naisella on todellinen mahdollisuus päästä presidentiksi. Uskomattoman ihanaa, Nancy Kreitzlig hymyili onnellisena.

Hän viittasi kintaalla epäilyille, että Clinton olisi äänestäjät kahtia jakava henkilö, persoona, josta pidetään tai jota inhotaan.

- Demokraattinen puolue on marraskuussa yhtenäisenä rintamana hänen takanaan, sillä meidän on saatava demokraatti Valkoiseen taloon. Obama on myös hyvä ehdokas, mutta arvostan Clintonin kokemusta. Ja pakko myöntää, haluan äänestää naista, hän jatkoi.

Clinton puhui kannattajilleen pari tuntia myöhemmin 34. kadulla sijaitsevalla Manhattan Center Studiosilla.

Poliisit vartioivat rakennuksen edessä, ettei kukaan yrittänyt sisälle ilman lippua, ja koko korttelin matkalle oli pysäköity tv-kanavien lähetysautoja, poliisiautoja ja mustia salaisen palvelun autoja.

Joukkoon mahtui vain muutama toimittajan rekisterikilvin varustettu auto.

Esivaalin voitto ei ilmeisesti hullaannuttanut newyorkilaisia, sillä tulosten ratkettuakin poliiseilla oli hiljainen ilta. Sisälle ei pyrkinyt häiriköitä, ja jalan liikkeellä olleet kaupunkilaiset kiiruhtivat nopeasti ohi. Rakennuksen edessä ei ollut ketään odottelemassa senaattorin saapumista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?