Indonesian vaalien ensi tulokset kertovat presidentin suosiosta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Indonesian vaalien ensi tulokset kertovat presidentin suosiosta

Indonesian presidentin puolue lisäsi kannatustaan huimasti torstain parlamenttivaaleissa.

9.4.2009 17:19

Maan itäosasta saatujen ensimmäisten alustavien tulosten mukaan Susilo Bambang Yudhoyonon Demokraattinen puolue on saamassa eniten paikkoja.

Runsaat kymmenen vuotta sitten syrjäytetyn Suharton puolue Golkar on tähän saakka ollut suurin, mutta nyt se näyttäisi jäävän kakkoseksi.

Vaalit sujuivat 234 miljoonan asukkaan saarivaltiossa yleisesti ottaen rauhallisesti. Itäisessä Papuassa puhkesi levottomuuksia, kun separatistit yrittivät hyökätä poliisiasemalle vaalien häiritsemiseksi, kertoi poliisi. Viisi hyökkääjää ammuttiin.

Vaalien edellä tehdyt mielipidetutkimukset ennakoivat, että vuonna 2001 perustettu Demokraattinen puolue on suosituin. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan puolue ei kuitenkaan ole menestynyt niin hyvin kuin etukäteen odotettiin. Presidenttipelin valmisteluja

Parlamenttivaalien tulos on tärkeä myös heinäkuun presidentinvaalien kannalta: oman ehdokkaan voi asettaa puolue, joka saa neljänneksen äänistä tai viidenneksen uuden parlamentin paikoista.

Muiden puolueiden täytyy muodostaa vaaliliittoja ja sopia yhteisestä ehdokkaasta. Presidentti valitaan suoralla vaalilla.

Yudhoyono on presidentinvaalien ennakkosuosikki. Indonesia on selvinnyt talouskriisistä hänen johdollaan vain vähin vaurioin. Kansalaiset ja asiantuntijat antavat tunnustusta hänen toimilleen islamilaisen fundamentalismin vastustamiseksi ja lahjottujen virkamiesten karsimiseksi.

Parlamentin alahuoneeseen valitaan 560 ja ylähuoneeseen 132 edustajaa. Vaalien erikoisuus liittyy Acehin maakuntaan, joka on saanut poikkeusluvan perustaa omia paikallisia puolueita. Aiemmin puolueiden on täytynyt olla valtakunnallisia valtion yhtenäisyyden takia, vaikka maassa on satoja kieli- ja kulttuuriryhmiä.

Vaaleissa valittiin myös tuhansia henkilöitä maakuntien, kaupunkien ja kylien luottamuselimiin. Ensimmäiset tulokset saadaan muutamassa päivässä mutta lopulliset tulokset vasta 9. toukokuuta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?