Israel aiheutti verisimmän päivän moneen vuoteen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Israel aiheutti verisimmän päivän moneen vuoteen

Israel surmasi lauantaina ainakin 46 palestiinalaista maa- ja ilmahyökkäyksissään Gazan alueelle. Palestiinalaisten mukaan kuolonuhrien määrä on suurin yhden päivän aikana Gazassa sitten vuoden 2002.

1.3.2008 10:45 | Päivitetty 1.3.2008 19:56

Myös kaksi israelilaissotilasta sai surmansa taisteluissa palestiinalaisten kanssa. Lisäksi kuusi israelilaista haavoittui palestiinalaistaistelijoiden jatkamissa raketti-iskuissa.

Viitisenkymmentä rakettia ja kranaattia iskeytyi Etelä-Israeliin lauantaina, kertoi Israelin armeija.

Israelin hyökkäys alkoi varhain aamulla, kun panssarivaunut tunkeutuivat Gazaan helikopterien tukemina. Keskipäivällä Israelin joukot olivat edenneet jo kolmen kilometrin päähän Gazan rajasta. Joukot eivät ole olleet näin syvällä Gazassa sen jälkeen kun ne vuonna 2005 vetäytyivät palestiinalaisalueelta.

Israelin mukaan hyökkäys oli vastatoimi palestiinalaisten raketti-iskuille. Aiemmin tällä viikolla rakettihyökkäykset tappoivat israelilaisen miehen Sderotin kaupungissa. Israel on tämän jälkeen moukaroinut Gazaa niin, että neljän päivän aikana surmansa on saanut yli 80 ihmistä.

Lauantaina surmansa saaneista palestiinalaisista noin puolet oli siviilejä ja loput taistelijoita, kertoivat sairaalalähteet ja Hamas-järjestö. Hamas otti Gazan hallintaansa viime kesänä.

Uhkarauhanneuvotteluille

Verenvuodatus uhkaa suistaa raiteiltaan Lähi-idässä uudelleen virinneet rauhantoiveet. Yhdysvaltain presidentti George W. Bush toivoo, että palestiinalaisvaltiosta päästään sopimukseen ennen kuin hänen kautensa päättyy tammikuussa.

Väkivaltaisuudet lisännevät nyt palestiinalaisten presidenttiin Mahmud Abbasiin kohdistuvia paineita lopettaa rauhanneuvottelut. Palestiinalaisneuvottelija Saeb Erekat sanoi lauantaina, että rauhanneuvottelut ovat hautautuneet Israelin hyökkäyksen aiheuttamien raunioiden alle.

Uutistoimisto AFP:n laskujen mukaan ainakin 284 ihmistä on saanut surmansa sen jälkeen kun Israel ja palestiinalaiset marraskuussa sopivat rauhanneuvottelujen jatkamisesta Yhdysvalloissa pidetyssä konferenssissa.

Abbasin mukaan Gazassa nyt meneillään oleva väkivalta on enemmän kuin holokausti eli joukkotuho. Israelin apulaispuolustusministeri Matan Vilnai sanoi perjantaina, että palestiinalaisia uhkaa joukkotuho, jos raketti-iskut Israeliin eivät lopu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?