Mumbain terroristit tapettiin lähes viimeiseen mieheen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Mumbain terroristit tapettiin lähes viimeiseen mieheen

Mumbain Taj Mahal -loistohotelli oli lauantaina enää vain muisto muutaman päivän takaisesta loistostaan.

Rikkoontuneita viinilaseja ja lautasia joka paikassa, hiiltynyt kynttilänjalka lattialla, riekaleinen matto ja kaikkialla jaloissa rahisevat lasinsirpaleet. Mumbain Taj Mahal -loistohotelli oli lauantaina enää vain muisto entisestään.

29.11.2008 20:09 | Päivitetty 30.11.2008 12:31

- Silloin se oli niin loistava. Me ihailimme sitä, istuimme keinussa lähellä uima-allasta. Nyt se on mennyttä, kertoi kyyneleitään nieleskelevä amerikkalaisnainen uutistoimisto Reutersille. Erikoisjoukot olivat hetkeä aikaisemmin vapauttaneet naisen hotellista.

Näkymiä sisällä Patriciaksi esittäytynyt nainen pystyi kuvaamaan vain parilla sanalla itkun lomassa.

- Verta. Niin paljon verta kaikkialla.

Kolme päivää kestäneet yhteenotot terroristien ja erikoisjoukkojen välillä päättyivät viimein lauantaina. Raskaasti aseistautuneet kymmenen terroristia ehtivät sitä ennen tappaa liki 200 ihmistä. Vain yksi terroristi jäi sotilaiden käsiin, loput tapettiin.

- Terroristien hallussa oli niin paljon aseita ja räjähteitä, että he olisivat voineet tappaa 5000 ihmistä, vakuutti Maharastharan osavaltion sisäministeri RR Patil.

Ministerin mukaan ryhmällä oli laatikkokaupalla räjähteitä, kranaatteja ja satoja lippaita rynnäkkökiväärin panoksia. Terroristien tarkoituksena oli ministerin mukaan räjäyttää Taj-hotelli.

Intialaisten tiedotusvälineiden mukaan ainut hengissä säilynyt terroristi olisi kuulusteluissa myöntänyt kuuluvansa Lashkar-i-Taiba-äärijärjestöön. Järjestö on yksi suurimmista Etelä-Aasian aseellisista ryhmistä. Sen pääpaikka on Pakistanissa, ja ryhmä kamppailee Kashmirissa Intian valtaa vastaan.

Kuulusteluista vuotaneiden tietojen mukaan mies olisi sanonut ryhmän halunneen jäädä historiaan "Intian oman syyskuun 11. päivän terrori-iskun tekijöinä". Lisäkiihokkeena olisi toiminut Marriot-hotelliin Islamabadissa syyskuussa tehty pommi-isku.

"Terroristeilla oli sotilaskoulutus"

Taj Mahal -hotellin hallinnasta käytiin kiivasta kamppailua pitkään. Lopuksi hotellilla syttyi vielä tulipalo ja sieltä kuului useita räjähdyksiä.

Hotellin valtausta vaikeutti terroristien sitkeä vastarinta. Nimettömänä pysytelleen kommandojoukkojen sotilaan mukaan on erittäin todennäköistä, että hyökkääjillä oli sotilaskoulutusta.

- Aika ajoin he liikkuivat ja taistelivat aivan kuin me. He olivat joko ammattisotilaita tai sitten he olivat käyneet läpi pitkän koulutuksen, sotilas sanoi Hindustan Times -lehden haastattelussa.

Trident-Oberoi-hotellissa yhteenotot päättyivät jo perjantaina.

Uhrien joukossa oli ainakin 22 ulkomaalaista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?