Natascha Kampuschille luvassa korvauksia Itävallan valtiolta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Natascha Kampuschille luvassa korvauksia Itävallan valtiolta

Yli kahdeksan vuotta siepattuna virunut Natascha Kampusch, 19, saattaa saada korvauksia Itävallan valtiolta. Liittokansleri Alfred Gusenbauer sanoi perjantaina julkaistussa haastattelussa, että rahasta pyritään sopimaan Kampuschin asianajajien kanssa ilman oikeudenkäyntiä.

15.2.2008 15:16 | Päivitetty 15.2.2008 16:44

Kampusch kertoi alkuviikosta televisiossa, että hän raivostui kuultuaan poliisin syyllistyneen vakaviin laiminlyönteihin jutun tutkinnassa.

- Näköjään minun piti hyvistä johtolangoista huolimatta odottaa yli kahdeksan vuotta ennen kuin pääsin omin voimin vapauteen. Tämä kokemus osoittaa minulle, miten tärkeänä juttua pidettiin. Tämä on törkeää ja kauhistuttavaa, Kampusch latasi.

Kampusch vakuutti myös, ettei hän hamua korvauksia lypsääkseen valtiolta rahaa vaan saadakseen oikeutta.

Tieto sieppaajasta katosi

Entinen poliisipäällikkö Herwig Haidinger kertoi tapausta selvittävälle komissiolle, että eräs poliisi nimesi Wolfgang Priklopilin epäillyksi heti Kampuschin katoamisen jälkeen. Poliisi antoi jopa hänen osoitteensa esimiehilleen, mutta mihinkään toimiin ei ryhdytty.

Haidinger törmäsi tietoihin itse kahdeksan vuotta myöhemmin, kun Kampusch oli jo päässyt pakenemaan. Hänen sieppaajansa oli Priklopil, joka oli pitänyt tyttöä vankina erityisesti tätä varten rakennetussa huoneessa.

Itävallan oikeusministeriö ohjeisti Haidingeria kuitenkin pitämään suunsa supussa, sillä skandaalia ei haluttu turmelemaan vuoden 2006 vaaleja.

Haidingerin mukaan hänet erotettiin myöhemmin, koska hän ei halunnut enää tukea sisäministeriön "korruptoituneita käytäntöjä".

Kampusch oli vain kymmenvuotias, kun hänet siepattiin maaliskuussa 1998. Hän pysyi kadoksissa vuoden 2006 elokuuhun saakka, jolloin hänen viimein onnistui paeta sieppaajaltaan.

Priklopil tappoi itsensä muutamia tunteja Kampuschin paon jälkeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?