Kenkäpommien piti räjähtää Moskovan metrossa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kenkäpommien piti räjähtää Moskovan metrossa

Venäjän turvallisuuspalvelu ilmoittaa estäneensä kaksi itsemurhaiskua Moskovassa. Asialla olivat kaksi nuorta tshetsheenimiestä, joista ainakin toinen oli piilottanut räjähteitä myös lenkkitossuihinsa.

9.9.2009 10:29

Ensimmäinen terroristi ehti päästä pommeineen Moskovaan asti, jossa hänet yllätettiin majapaikastaan, Kommersant-lehti kertoi.

Viranomaisten mukaan Islam Batajevin oli määrä toteuttaa iskunsa lauantaina, kun pääkaupungissa juhlittiin Moskovan 862-vuotisjuhlia. Hänen hallustaan löytyi muun muassa itsemurhaiskijän vyö, jossa oli räjähteiden lisäksi haavoittamaan tarkoitettuja metallinkappaleita.

Moskovski Komsomoletsin tietojen mukaan isku piti toteuttaa metrossa. Viranomaiset eivät ole tätä kuitenkaan vahvistaneet.

Kaikkineen on vaikea arvioida, kuinka todellinen terrori-iskujen uhka oli - vai onko kyseessä jonkinlainen Venäjän turvallisuuspalvelun levittämä "pr-uutinen" omasta tehdokkuudestaan.

Nimettömien tutkijalähteiden mukaan isku olisi ollut tuhoisa, sillä Batajevilla oli hallussaan kaikkiaan 30 kiloa räjähteitä.

- Minut piti viedä paikan päälle silmät sidottuina, hän kertoi kuulustelijoille Life.ru-lehden mukaan.

- Kymmeniä viattomia ihmisiä olisi kuollut, lehden haastattelema viranomaislähde sanoi.

Toisen terroristin piti suunnitelmien mukaan räjäyttää pomminsa maanantaina, kun koko Moskovan poliisivoimat olisivat olleet kiinni ensimmäisen iskun tutkinnassa.

Bekhan Ospanov pidätettiin ja surmattiin kuitenkin jo Tshetsheniassa, kun hän ryhtyi ammuskelemaan kohti millisejä tiesululla.

Ospanovin hallusta löytyi useita pommien laukaisimia ja hänen lenkkitossujensa paksuihin pohjiin oli piilotettu noin kolme kiloa räjähdettä. Hänellä oli mukanaan myös väärälle nimelle ostettu lippu Moskovaan, jonne hänen piti saapua maanantaiaamuna.

Kurskwebin mukaan Ospanovin sukulainen Saihan Ospanov ehti jo räjäyttää itsensä Tshetsheniassa 25. elokuuta. Tuolloin haavoittui vakavasti kolme miliisiä ja kolme sivullista jalankulkijaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?