Thaimaalaiset äänestävät parlamenttia sotilashallinnon tilalle - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Thaimaalaiset äänestävät parlamenttia sotilashallinnon tilalle

Thaimaassa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa, joiden on määrä palauttaa maa kansanvaltaan viimesyksyisen sotilasvallankaappauksen jälkeen.

22.12.2007 17:11

Vaalit ovat jo kolmannet vajaan kolmen vuoden sisään, eikä niiden odoteta onnistuvan yhdistämään pahasti jakautunutta maata.

Mielipidekyselyt povaavat voittoa syrjäytetyn pääministerin Thaksin Shinawatran kielletyn Thai Rak Thai -puolueen raunioille perustetulle PPP-puolueelle, jolla on vahvin kannatus Thaimaan maaseudulla.

PPP:n kannoilla on entinen oppositiopuolue Demokraatit, jota tukee erityisesti Bangkokin ja muiden suurkaupunkien keskiluokka.

Poliittisen epävarmuuden ennustetaan jatkuvan, koska kummankaan puolueen ei odoteta saavan tarpeeksi selvää enemmistöä 480-jäseniseen parlamenttiin voidakseen muodostaa hallituksen yksin.

PPP-puolue on ilmoittanut, että maanpaossa elävä Thaksin palaa helmikuussa kotimaahansa, jos PPP voittaa vaalit. Monien mielestä vaaleista onkin Thaksinin poissaolosta huolimatta tullut kansanäänestys entisen pääministerin suosiosta.

- Vaalien alla ei ole käyty mitään todellisia keskusteluja eri puolueiden poliittisista ohjelmista. Ainoa kysymys vaaleissa on, pidätkö Thaksinista vai et, vaaleja arvosteli Bangkokin yliopiston politiikan professori Ukrist Pathmanand.

Kahdesti vaalit voittanut Thaksin lähti maanpakoon Britanniaan sen jälkeen kun sotilaat olivat kukistaneet hänen hallituksensa verettömässä vallankaappauksessa viime vuoden syyskuussa. PPP on nimennyt Thaksinin kotiinpaluun päätavoitteekseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?