Ranska otti käyttöön pikatuomiot - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ranska otti käyttöön pikatuomiot

Ranskan mellakoissa pidätettyjen nuorten pikaoikeudenkäynnit ovat saaneet ihmisoikeusasioiden asiantuntijat älähtämään.

9.11.2005 0:00

Yksistään Pariisin esikaupungin Bobignyn oikeussalissa käsitellään päivässä jopa 60 mellakointitapausta, eikä aikaa yhden syytteen käsittelylle ole varattu kuin keskimäärin varttitunti. Tuomiot ovat toistaiseksi olleet muutaman kuukauden pituisia.

- Pelkäänpä, että viranomaiset leikkivät nyt tulella, ranskalaisen Ihmisoikeusliiton johtaja Jean-Pierre Dubois varoitti.

- On tunnettu tosiasia, että vankila on paikka, jossa opitaan miten tehdään vielä vakavampia rikoksia, hän totesi.

Oikeuslaitos onkin ollut viime päivinä kiireinen, sillä koko Ranskassa on tapahtunut pari viikkoa kestäneiden levottomuuksien aikana jo 1500 kiinniottoa. Oikeusministeriön mukaan 106 aikuista ja 33 alaikäistä oli eiliseen mennessä saanut langettavan tuomion.

Arvostelijoiden mukaan tuomituista yritetään tehdä varoittavia esimerkkejä vauhdilla, joka ainoastaan pahentaa siirtolaisnuorten raivoa.

Syyttäjän edustajien mukaan tuomiot muistuttavat ainoastaan, ettei mellakointi ole mikään rike vaan vakava rikos, josta saa pahimmillaan jopa 10 vuotta vankeutta.

Rankimman kritiikin esittäjät epäilevät kuitenkin, että tuomioita langetetaan myös syyttömille. Rasismin vastaisen SOS Racisme -ryhmän johtaja Dominique Sopo kertoi kuulleensa ainakin kolmesta vankeustuomion saaneesta, jotka silminnäkijälausuntojen mukaan eivät olisikaan syyllisiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?