Venäjä leikkaa kaasutoimituksia - Nyt hytisee Itävalta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venäjä leikkaa kaasutoimituksia - Nyt hytisee Itävalta

Ukrainan kautta tulevien kaasutoimitusten supistuminen tai katkeaminen kokonaan ajoi Itä-Euroopan lähes kriisin partaalle tiistaina, sillä samaan aikaan alueen maat värjöttelivät poikkeuksellisen kylmän talvisään kourissa.

6.1.2009 10:28 | Päivitetty 6.1.2009 20:12

Venäjä vähensi varhain tiistaiaamuna entisestään Ukrainaan toimittamansa kaasun määrää, minkä seurauksena muun muassa Bulgaria, Kreikka, Kroatia ja Turkki ilmoittivat kaasun tulon Venäjältä lakanneen kokonaan. Myös Itävalta, Tshekki, Slovakia, Unkari ja Romania kertoivat kaasunsaantinsa vähentyneen tuntuvasti kriisin seurauksena.

Vakavin tilanne oli tiistaina Bulgariassa, joka on sähkön- ja lämmöntuotannossaan erittäin riippuvainen Venäjältä tulevasta maakaasusta.

Bulgarian hallitus kehotti kansalaisiaan minimoimaan kaasunkäyttönsä ja siirtymään muihin polttoaineisiin, sillä tuonnin lakattua maa joutuu käyttämään rajallisia kaasuvarastojaan.

Samalla hallitus ilmoitti aloittavansa teollisuuden kaasun säännöstelyn.

Kaasukriisi osui säiden puolesta hankalaan ajankohtaan, sillä Bulgariassa paukkui tiistaina paikoitellen jopa 15 asteen pakkanen.

Ukrainan ja Venäjän kaasukiista ei vaikuta Suomen kaasunsaantiin, sillä Suomen Venäjältä ostama kaasu tulee maahan suoraan itänaapurista.

EU ryhtymässävälittäjäksi?

Venäjän ja Ukrainan kaasukiista sai alkunsa viime viikolla, kun Venäjä ilmoitti supistavansa kaasutoimituksia Ukrainaan maksamattomien kaasulaskujen takia.

Suurin osa EU-maiden Venäjältä ostamasta kaasusta kulkee Ukrainan kautta. Kun EU-maiden kaasunsaanti alkoi vähentyä, syytti Venäjä Ukrainaa unionimaille tarkoitetun kaasun varastamisesta.

EU vaati tiistaina unionimaiden kaasunsaannin välitöntä palauttamista normaalitasolleen. EU-komissio ja puheenjohtajamaa Tshekki vaativat yhteisessä kannanotossaan Ukrainaa ja Venäjää heti aloittamaan neuvottelut.

EU sanoi vielä maanantaina, ettei se halua ryhtyä välittäjäksi Venäjän ja Ukrainan kahdenvälisessä talouskiistassa, mutta tiistaina puheenjohtajamaan Tshekin pääministeri Mirek Topolanek väläytti mahdollisuutta, että EU kutsuu Venäjän ja Ukrainan johtajat kaasuaiheiseen huippukokoukseen.

Huippukokoukselle ei ole tarvetta, jos Venäjän ja Ukrainan kaasuyhtiöt löytävät kiistaansa itse ratkaisun.

Ukrainalaisen Naftogaz-yhtiön pääjohtaja Oleh Dubina kertoi matkustavansa torstaina Moskovaan jatkamaan viime viikolla katkenneita neuvotteluja.

Venäjä toppuutteleelänsimielisiä

Venäjä ja Ukraina syyttelivät tiistaina toisiaan EU-maiden kaasunsaannin häiriöistä. Ukrainan mukaan häiriöiden syy on Venäjän toimitusten supistaminen, kun taas Venäjän valtiollisen kaasuyhtiön Gazpromin mukaan häiriöt johtuivat ukrainalaisista.

- Gazprom tekee kaikkensa, etteivät kaasutoimitukset Eurooppaan kärsisi, mutta meidän voimamme ovat rajalliset, yhtiön varapääjohtaja Alexander Medvedev sanoi.

Venäjä-kriitikoiden mukaan kaasukiistassa ei ole kyse yksinomaan taloudesta, vaan myös politiikasta. Venäjän on katsottu rankaisevan kaasukiistalla Ukrainaa, joka elokuisessa Georgian sodassa asettui tukemaan Georgiaa.

Niin ikään Venäjän on arvioitu kaasukiristyksellään toppuuttelevan länsimielisten ukrainalaispoliitikkojen haluja liittyä sotilasliitto Natoon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?