Lugovoi johtamaan turvallisuusvaliokuntaa? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Lugovoi johtamaan turvallisuusvaliokuntaa?

Aleksandr Litvinenkon murhasta epäilty Andrei Lugovoi saattaa päästä johtamaan Venäjän parlamentin turvallisuusvaliokuntaa.

4.12.2007 6:44

Lugovoi pääsi sunnuntain vaaleissa duumaan räyhäkansallisen liberaalidemokraattisen puolueen listoilta, jossa hän oli kunniapaikalla kakkosena heti puolueen johtajan Vladimir Zhirinovskin jälkeen.

Eilen Zhirinovski lupaili Lugovoille näkyvää paikkaa parlamentissa.

- Lugovoi ryhtyy työskentelemään parlamentissa sellaisessa valiokunnassa, joka on lähellä hänen erikoisalaansa. Se saattaa olla turvallisuusvaliokunta, ja hänestä voi tulla sen johtaja, Zhirinovski suunnitteli.

Toinen mahdollisuus on, että Lugovoi saa jäsenyyden puolustusvaliokunnassa.

Lugovoi on entinen KGB:n upseeri, jota epäillään Britanniassa Litvinenkon myrkyttäjäksi. Entinen FSB:n agentti Aleksandr Litvinenko kuoli tuskallisesti reilu vuosi sitten saatuaan elimistöönsä radioaktiivista poloniumia.

Lugovoin pääsy parlamenttiin tarkoittaa käytännössä sitä, että Britannia saa sanoa hyvästit hänen syyttämiselleen oikeudessa. Venäjä on tähänkin asti kieltäytynyt luovuttamasta Lugovoita, ja nyt hän saa lisäksi suojakseen kansanedustajan oikeudellisen koskemattomuuden.

Britannia ei kuitenkaan aio luopua toivosta.

- Meidän mielestämme mikään ei ole muuttunut. Odotamme yhä hänen luovuttamistaan, Britannian suurlähetystön edustaja sanoi eilen uutistoimisto Interfaxille.

Lugovoi itse kiistää halunneensa duumaan koskemattomuuden vuoksi.

- Minulle suurin koskemattomuus on se, ettei heillä ole mitään todisteita minua vastaan, hän sanoi Eho Moskvy -radioasemalle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?