2 miljoona paennut "kaikkien myrskyjen äitiä" - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

2 miljoona paennut "kaikkien myrskyjen äitiä"

Gustav-hurrikaanin rankkasateet ja tuulet ovat alkaneet piiskata Yhdysvaltain etelärannikkoa. Myrskyn odotetaan iskevän täydellä voimallaan lähelle New Orleansia illansuussa Suomen aikaa.

New Orleansin asukkaita evakuoidaan muun muassa busseilla pois kaupungista. Gustav-hurrikaanin pelätään olevan tuhoisampi kuin kolmen vuoden takainen Katrina.­

31.8.2008 11:25 | Päivitetty 1.9.2008 9:31

Myrskyn alta on paennut lähes kaksi miljoonaa ihmistä. Viranomaiset arvioivat, että New Orleansiin on jäänyt vain noin 10 000 asukasta. Myös öljyntuotanto on lähes pysähdyksissä Meksikonlahdella.

New Orleansin pormestari Ray Nagin määräsi asukkaat pakenemaan kaupungista "kaikkien myrskyjen äitiä".

Hurrikaanikeskus arvioi, ettei myrsky välttämättä voimistu nelosluokan hurrikaaniksi viisiportaisella asteikolla. Gustav voi runnella silti pahoin New Orleansin valleja.

Myrsky varjostaa tänään alkavaa republikaanien puoluekokousta Minnesotassa. Ensimmäisen päivän ohjelma on peruttu melkein kokonaan, koska presidenttiehdokas John McCain haluaa seurata Gustavin etenemistä. Myös presidentti George W. Bush matkustaa Texasiin.

Gustav riepotti sunnuntain vastaisena yönä Kuubaa nelosluokan hurrikaanina ja aiheutti mittavia tuhoja.

Se saattaa tuoda mukanaan yli seitsenmetrisiä tulva-aaltoja, jotka voivat ylittää kovia jo Katrina-myrskyssä kokeneen New Orleansin suojavallit.

Tuhannet talot vailla kattoa

Kuubassa Gustav tuhosi rakennuksia, aiheutti tulvia ja runteli banaaniplantaaseja.

Pääkaupunki Havanna ja koko Kuuban länsiosa olivat vailla sähköä. Kuolemantapauksista ei tullut tietoja ainakaan heti, mutta loukkaantuneita oli tiettävästi lukuisia. Myrskyä kuvattiin pahimmaksi Kuubassa 50 vuoteen.

Kuuban läntisimmässä Pinar del Rion maakunnassa tuhannet rakennukset olivat myrskyn jäljiltä vailla kattoa. Myös Kuuban edustalla olevalla Isla de la Juventud -saarella tuhot olivat suuret. Talot olivat tulvavesien vallassa ja tiet pyyhkiytyneet pois.

- Tämä on täydellinen tuho, aivan ainutlaatuista. Emme koskaan ole nähneet tällaista tuhoa saarella, paikallinen asukas kertoi Kuuban televisiossa.

Viranomaiset evakuoivat Kuubassa noin 300 000 ihmistä turvallisemmille seuduille yli 80 ihmistä Karibialla surmanneen myrskyn tieltä.

Tuhannet pakenivat

New Orleansista ulos johtavat tiet ruuhkautuivat sunnuntaina, kun tuhannet ihmiset pakenivat kaupungista pormestari Naginin synkeän varoituksen jälkeen.

Satoja busseja ja junavuoroja oli tarjolla niille, jotka eivät päässeet lähtemään omin neuvoin.

- Tämä on kaikkien myrskyjen äiti. Myrsky on erittäin voimakas ja voimistuu päivä päivältä. Emme välttämättä ole koskaan nähneet mitään tällaista, pormestari sanoi. Hän kutsui Gustavia myös vuosisadan myrskyksi.

Jokainen kaupunkiin jäävä on Naginin mukaan oman onnensa nojassa.

- Pitäkää huoli siitä että teillä on kirves, koska te raivaatte vielä tietänne kotinne katolle missä huomaatte olevanne veden ympäröimänä.

Katrinan tuhoilta kolme vuotta sitten lähes säästyneessä kaupunginosassa Trinity Cazzola laudoitti ravintolansa ikkunoita.

- Olin täällä Katrinan aikaan ja aioin jäädä nytkin, mutta tämä näyttää todella pahalta ja päätinkin lähteä, Hondurasista kotoisin oleva Cazzola sanoi.

- Tuuli tuntuu olevan voimakkaampi tällä kertaa, ja pelkään sen repivän katon irti.

Viranomaisten mukaan kaupunkia suojaavat vallit ovat nyt kolmen vuoden takaista vahvempia, mutta niissä on yhä heikot kohtansa. Tuolloin kolme neljäsosaa kaupungista joutui tulvavesien valtaan.

Yhdysvaltain kansallisen hurrikaanikeskuksen edustaja arvioi BBC:lle, että Nagin saattoi hieman liioitella Gustavin voimaa. Hänen mukaansa ainakaan vielä se ei näytä olevan uusi Katrina, mutta siitä huolimatta se on merkittävä uhka.

New Orleansin pormestari Ray Nagin on aloituttanut massiiviset evakuointitoimet. Hän vaatii koko kaupungin tyhjentämistä.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?