Nuori kirjailijatähti paljastui huijariksi - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Nuori kirjailijatähti paljastui huijariksi

Nuoresta Kaavya Viswanathanista piti tulla kirjallisuuden suuri nimi. Kriitikoiden ylistämällä kauniilla neidolla oli jo takataskussaan 750000 euron kustannussopimus, ja hänen esikoiskirjastaan piti tehdä elokuva.

8.5.2006 7:10 | Päivitetty 8.5.2006 0:00

Mutta 19-vuotias Viswanathan menetti kirja- ja elokuvasopimuksensa, kun kävi ilmi, että hän oli plagioinut suuren osan tekstistään muilta kirjailijoilta, jopa itseltään Salman Rushdielta.

Intialaissyntyinen Viswanathan myönsi syyllistyneensä lainaukseen, mutta hän sanoi tehneensä sen tahattomasti. Hän vetosi siihen, että hänellä on valokuvamuisti, ja hän oli omien sanojensa mukaan vahingossa kirjoittanut uudelleen aiemmin lukemiaan tekstipätkiä.

- En usko, että hän on lainannut kohtia vahingossa. Yhdenmukaisia kappaleita on liian paljon ja yhteneväisyydet ovat liian ilmeisiä, Salman Rushdie kommentoi tapausta Intian CNN-IBN -kanavalle.

- Olen hyvin pahoillani, että tämä nuori tyttö on joutunut mukaan tällaiseen sotkuun näin varhaisessa vaiheessa uraansa. Toivon, että hän selviää siitä, Rushdie jatkoi.

Kustannusyhtiö veti nuoren kirjailijan teoksen markkinoilta toissa viikolla. Kirjassa oli todettu olevan yli 40 yhteneväistä kohtaa Megan McCaffertyn kahteen kirjaan Sloppy Firsts ja Second Helpings.

- Emme julkaise toista painosta hänen kirjastaan How Opal Mehta Got Wild, Got Kissed and Got a Life emmekä me myöskään julkaise hänen toista kirjaansa, kuului Little, Brown & Co -kustannusyhtiön tuomio esikoiskirjailijalle.

Viswanathanin kirjat kiikutetaan nyt varastoon tai ne hävitetään.

Viswanathan myönsi lukeneensa McCaffertyn kirjat ja olleensa tämän suuri ihailija. Hän pyysi anteeksi yhteneväisyyksiä ja lupasi poistaa kohdat kirjansa seuraavasta painoksesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?