Putinille valittanut miliisi "toimi Yhdysvaltain rahoilla" - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Putinille valittanut miliisi "toimi Yhdysvaltain rahoilla"

Venäjän sisäministeriö epäilee nyt, että internetissä Vladimir Putiniin vedonnut miliisimajuri sai rahoitusta ja ohjausta "kolmansilta voimilta", muun muassa Yhdysvalloilta.

Aleksei Dymovski pyysi videossa, että Putin puuttuisi korruptioon ja viattomien ihmisten vangitsemiseen.

9.11.2009 20:30

Miliisimajuri Aleksei Dymovski pyysi YouTubeen laittamassaan videossa, että Venäjän pääministeri puuttuisi muun muassa miliisin sisällä rehottavaan korruptioon ja viattomien ihmisten vangitsemiseen.

Venäjän sisäministeriön mukaan näyttää siltä, että Dymovski ei toiminut yksin, vaan hänen taustallaan oli ulkomaiden rahoittamia kansalaisjärjestöjä, jotka saavat rahaa muun muassa amerikkalaiselta USAIDilta.

- Videovetoomukselle valittu tapa, muoto ja ajankohta kertovat siitä, että Dymovski nauttii kolmansien voimien tuesta, sanoi uutistoimisto Interfaxin haastattelema henkilö, joka työskentelee Venäjän sisäministeriön sisäisellä turvallisuusosastolla.

- Tässä asiassa ovat aktiivisesti mukana muutamat niin sanotut paikalliset ihmioikeusjärjestöt, joita sponsoroidaan ulkomailta, hän sanoi.

Yhdeksi tällaiseksi järjestöksi mainittiin Novorossiiskin ihmisoikeuskomitea, joka saa mutkan kautta rahaa muun muassa USAIDilta. Parhaillaan Novorossiiskissa on meneillään oikeuskäsittely, jossa kyseinen komitea pyritään sulkemaan Venäjän ekstremismilakien puitteissa "äärimmäisyysliikkeenä".

- Vaikean sosiaalis-taloudellisen tilanteen aikana maassamme esiintyy voimia, jotka ovat valmiit käyttämään mitä tahansa konfliktitilannetta Venäjän sisäministeriön alaisia viranomaisia vastaan estääkseen heitä pitämästä yllä oikeusjärjestystä, Interfaxin lähde sisäministeriössä arveli.

Aktivistit järkyttyivät

Venäjän ihmisoikeusaktivistit ovat järkyttyneet sisäministeriön uusimmasta tulkinnasta.

- Aiemmin luvattiin, että majurin esittämien tietojen johdosta ryhdytään tutkimuksiin, mutta jo tänään meille kerrotaan, että jälleen kerran kaikkeen on syypäänä kulissien takainen ulkomaailma. Eli siis mitään tutkimusta ei tulla tekemään, sanoi tunnettu ihmisoikeusaktivisti Lev Ponomarjov.

Dymovski laittoi videovetoomuksensa internetiin 6. marraskuuta. Pian tämän jälkeen hänet erotettiin työpaikaltaan, koska Novorossiiskin miliisijohdon mukaan hän syyllistyi kollegoidensa parjaukseen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?