Virukadun kukkakauppias vaatii sotilaita kaduille - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Virukadun kukkakauppias vaatii sotilaita kaduille

Näkymä Virukadulla on kuin minä tahansa keväisenä lauantaiaamuna: turistit kulkevat puhua poristen edestakaisin, mummot kauppaavat värikkäitä villapaitojaan ja unelias kissa venyttelee tassujaan matkamuistomyymälän edessä.

28.4.2007 16:14

Kymmenen tuntia aikaisemmin kaikki oli toisin: mellakoivat nuorisojoukot paiskoivat kiviä, pulloja ja roskakoreja. Mellakkapoliisien ketjut vyöryivät katua alas ja ottivat kovin ottein kiinni kenet suinkin saivat. Mellakantorjuntaan käytettiin järeitä keinoja: vesitykkejä, sammutusvaahtoa ja jopa kumiluoteja. Kymmenittäin ihmisiä loukkaantui.

Nyt yön tapahtumista muistuttavat vain rikotut ikkunat ja bussikatokset sekä kenkien alla ratisevat lasinsirut.

- Näkymä oli aamulla lohduton. Ikkunat oli lyöty sisään ja liki kaikki kukat oli varastettu. Joka paikka oli täynnä lasinsiruja, kertaa Virukadulla kukkakauppaa pitävä Rein Merisaar.

Rikottuihin ikkunoihin vanereita kiinnittävällä Merisaarilla on selvä käsitys siitä, mitä nyt pitäisi tehdä:

- Kaikki venäläiset vaan junaan ja yli Narvan sillan Venäjälle. Niin sanoi eräs vanha mies Viron televisiossa ja minä olen samaa mieltä. Ja sotilaat kadulle pitämään järjestystä, eivät ne muuten usko. Ei tähän ole enää syynä mikään pronssipatsas: tämä on pelkkää vandalismia.

Merisaar arvioi liikkeelleen koituneen ainakin 40 000-50 000 kruunun vahingot. Lisätappiota kertyy vilkkaan lauantain osin menetetystä myynnistä.

"Meitä eienää alisteta"

Edeltävänä yönä liki Merisaarin kukkakauppaa seisoskelleella Vladimirilla, 21, oli asioista täysin päinvastainen käsitys. Venäjän jääkiekkojoukkueen paitaan sonnustautunut siilitukkainen mies peitti kasvojaan huivilla ja äyskäisi toimittajan uteluihin tiukan vastauksen.

- En tullut keskustaan hulinoimaan, mutta poliisit provosoivat meitä koko ajan. Katso nyt, ne hakkaavat meitä kuin eläimiä. Tämmöinen pistää vihaksi.

Vladimirin mukaan Pronssisoturin siirtäminen oli viimeinen niitti venäläisille:

- Meitä kohdellaan koko ajan kuin jotain toisen luokan kansalaisia, vaikka me olemme tämän maan asukkaita siinä kuin muutkin. Mutta me emme enää suostu siihen. Joskus tulee raja vastaan, jos koko ajan potkitaan päähän, Vladimir jatkaa.

Vladimir vetää hupun päähänsä ja lähtee juoksemaan kohti Virukadun alkupäätä ja huikkaa evästykseksi:

- Jos meno ei muutu, täällä syttyy kunnon sota. Meitä ei enää alisteta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?