Putin: Venäjä tekee kaikkensa selvittääkseen murhan

Julkaistu: , Päivitetty:

Venäjän presidentti Vladimir Putin lupasi maansa ryhtyvän "kaikkiin tarvittaviin toimiin" toimittaja Anna Politkovskajan surmaajan löytämiseksi. Tämä oli Putinin ensimmäinen lausunto Politkovskajan lauantaisesta murhasta.

Maanantaihin mennessä murhan tutkinnassa ei ollut tapahtunut läpimurtoa. Ratkaisevasta vihjeestä on luvattu suuri palkkio.

Putinin lausunto Politkovskajan murhasta sisältyi ilmoitukseen, jonka Kreml esitti Putinin puhelinkeskustelusta presidentti George W. Bushin kanssa. Putin sanoi puhelinkeskustelussa Kremlin mukaan, että Venäjän "poliisiviranomaiset ryhtyvät kaikkiin tarvittaviin toimiin toimittaja Politkovskajan traagisen kuoleman puolueetonta tutkimista varten".

Ihmisoikeusjärjestöt arvostelivat lausunnon esittämistä vasta kaksi vuorokautta murhan jälkeen. - Presidentti Putinin vaikeneminen osoittaa myötäsyyllisyyteen tai välinpitämättömyyteen viittaavaa asennoitumista. On mahdotonta hyväksyä sitä, että hän pysyy hiljaa kun maan median johtava hallituksen arvostelija murhataan, ilmeisesti palkkamurhaajan toimesta, sanoi Kansainvälisen Helsinki-liiton (IHF) puheenjohtaja Ulrich Fischer.

Presidentti Bush kuvasi Politkovskajaa pelottomaksi toimittajaksi, joka oli paljastanut korruptiota ja rikoksia ihmisoikeuksia vastaan. Bush kehotti Venäjän viranomaisia päättäväisiin ja perusteellisiin tutkimuksiin syyllisten saattamiseksi oikeuden eteen.

Tshetshenian tilanteesta ja Venäjän nykyjohdosta kriittisesti kirjoittaneen Politkovskajan murha tuomittiin jälleen myös useissa muissa kannanotoissa. Britannian pääministeri Tony Blair tuomitsi teon ja vaati sen perinpohjaista selvittämistä.

Saksa ilmaisi tyrmistyksensä ulkoministeriön lausunnossa, jossa vaadittiin Venäjää suojelemaan sananvapautta pelon ilmapiiriltä. Lukuisat viestimet ja poliitikot vaativat Saksassa, että liittokansleri Angela Merkel ottaa Politkovskajan murhan esille tiistaina, kun hän tapaa Putinin Dresdenissä.

Venäläislehdet omistivat etusivunsa Politkovskajalle ja pohdinnalle siitä, kuka tai ketkä ovat surman takana. Politkovskaja, 48, ammuttiin lauantaina kotitalonsa hissiin. Tutkijoilla on käytössään valvontakameroihin tallentunutta kuvaa murhaajasta, ja tekijän uumoillaan saaneen ohjeita uhria seuranneelta naiselta.

Ratkaisevasta vihjeestä
miljoonapalkkio

Politkovskajan työnantajan Novaja Gazeta -sanomalehden osakkeenomistaja on luvannut murhan selvittämiseen johtavasta vihjeestä 25 miljoonan ruplan eli noin 740 000 euron palkkion. Lehden etusivulla oli surureunukset.

- Tämä murha on haaste yhteiskuntamme perusarvoille. -- Niin pitkään kun Novaja Gazeta on olemassa, (Politkovskajan) murhaajat eivät nuku sikeästi, lehti kirjoitti. Maanantaina lehdessä piti ilmestyä hänen kirjoituksensa kidutuksesta Tshetsheniassa.

Lehden omistajiin kuuluva entinen neuvostojohtaja Mihail Gorbatshov arvioi italialaiselle La Repubblica -lehdelle, että kyse on "poliittisesta murhasta, vendetasta". Hän piti "yksinkertaistamisena" arvailua, että palkkamurhan olisi tilannut Venäjän johto eikä hän usko myöskään Tshetshenian pääministerin Ramzan Kadyrovin syyllisyyteen. Politkovskaja oli kertonut aikovansa esiintyä todistajana oikeudenkäynnissä, joka koski Kadyroviin kytkeytyvää sieppaus- ja kidutussyytettä.

Sekä viestimet että poliisi uskovat murhan liittyvän jollain tavalla Politkovskajan monesti palkittuun työhön. Uutistoimisto Itar-Tassin nimettömänä haastattelema lähde arveli, että murhassa saattaisi olla kyse "poliittisesta provokaatiosta", jolla pyrittäisiin tahraamaan jonkin tahon maine.

Politkovskaja haudataan tiistaina Moskovassa Trojekurovskojen hautausmaalle.

(STT-AFP-Itar-Tass)

Halonen: Murha järkyttää

Ennennäkemätön surujuhla

Murhaaja odotti rappukäytävässä

Kuvia kynttilämielenosoituksesta

Tuhannet surivat murhattua toimittajaa.