Lugovoi lupaili "sensaatiomaista" murhapaljastusta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Lugovoi lupaili "sensaatiomaista" murhapaljastusta

Venäläinen liikemies Andrei Lugovoi vakuutti eilen viattomuuttaan sen jälkeen, kun Britannian kruununsyyttäjä oli ilmoittanut nostavansa häntä vastaan syytteen Aleksandr Litvinenkon murhasta.

Andrei Lugovoi vakuutti eilen viattomuuttaan.

23.5.2007 6:59

- En tappanut Litvinenkoa eikä minulla ole mitään yhteyttä hänen kuolemaansa. Voin vain ilmaista vankan epäluuloni niin sanotuista todisteista, jotka Britannian oikeusviranomaiset ovat koonneet, Lugovoi sanoi Moskovassa venäläisille tiedotusvälineille.

Entinen FSB:n agentti Litvinenko kuoli viime marraskuussa myrkytykseen, joka johtui radioaktiivisesta polonium-210-isotoopista.

Syyttömyyttään korostaakseen Lugovoi ilmoitti eilen myös, että hän tekee pian Litvinenkon kuolemaan liittyen "sensaatiomaisen" paljastuksen.

- Se muuttaa pohjia myöten kuvaa Britannian viime vuosien tapahtumista, jotka liittyvät tiettyihin venäläistä alkuperää oleviin henkilöihin, hän maalaili.

Lugovoi ei tarkentanut, keitä henkilöitä hän tarkoitti. Hänen urahistoriansa kytkeytyy kuitenkin tiiviisti Lontoossa asuvaan oligarkkiin Boris Berezovskiin, jonka turvamieheksi hän pestautui 1996.

Venäjä on vihjaillut koko ajan, että itse asiassa Berezovski on Litvinenkon murhan takana. Venäjä vaatii myös Berezovskin luovuttamista Moskovaan talousrikosten ja "vallankumoukseen kehottavien" lausuntojensa vuoksi.

Murhasta syytetty Lugovoi on hyvin salaperäinen hahmo, jonka vanhasta FSB-taustasta kertoo paljon sekin, ettei edes hänen tarkka syntymäaikansa ole tiedossa.

Nykyisin hän asu varsin loistokkaasti Moskovan ulkopuolella yhdessä vaimonsa ja kolmen lapsensa kanssa.

Lugovoi johtaa omaa yritystään Pershiniä, joka vaikuttaa useilla kannattavilla toimialoilla. Guardian-lehden mukaan Pershin työllistää noin 500 ihmistä ja harjoittaa muun muassa turva-alan konsultointia sekä virvoitusjuomien valmistusta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?