Tanskassa ryöpsähti kiivas väittely Muhammad-pilakuvista - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tanskassa ryöpsähti kiivas väittely Muhammad-pilakuvista

Tanskassa on jälleen käynnissä kiivas keskustelu sananvapaudesta ja profeetta Muhammadia esittävistä karikatyyreistä. Väittely ryöpsähti käyntiin, kun Politiken-lehti perjantaina pyysi anteeksi muslimien loukkaamista pilakuvilla.

26.2.2010 15:57

Lehti kertoi tehneensä sovinnon tanskalaisten muslimijärjestöjen kanssa ja esittäneensä niille pahoittelunsa loukkauksista. Lehden julistus julkaistiin myös englanniksi perjantain numerossa.

- Pyydämme anteeksi kaikilta, joita päätöksemme kuvien julkaisemisesta on saattanut loukata, sanottiin julistuksessa.

Politikenin päätoimittaja Töger Seidefaden katsoi, ettei lehti ole sovinnollaan myynyt sananvapautta. Hän painotti, että lehti pyysi anteeksi vain loukkausta, jonka kuvat ovat voineet aiheuttaa muslimiyhteisölle.

Seidefadenin mukaan lehti voisi periaatteessa julkaista uudelleen pilakuvia profeetasta. Tanskalaispoliitikot ja monet lehdet arvostelivat Politikenin päätöstä. Sosiaalidemokraattien johtaja Helle Thorning-Schmidt piti sopimusta "mielettömänä".

- Viestimissä on loukkauksia joka ikinen päivä. Sellaista on sanavapaus, hän kommentoi.Sosialistisen kansanpuolueen johtaja Villy Sövndal katsoi, ettei "sananvapaudesta sovi tinkiä". Ulkomaalaisiin nuivasti suhtautuvan Tanskalaisen kansanpuolueen Pia Kjärsgaard oli puolestaan "sanaton" kuultuaan sovinnosta.

Karikatyyrit ensimmäisenä julkaisseen Jyllands-Postenin päätoimittaja Jörn Mikkelsen syytti Politiken-lehteä lipeämisestä muiden tanskalaislehtien rivistöstä.

- Politiken on pettänyt taistelussa sananvapauden puolesta. Jyllands-Posten julkaisi syyskuussa 2005 pilakuvan, jossa profeetan päähineeseen oli kätketty pommi. Seuraavan vuoden puolella kuvat nostattivat väkivaltaisia mellakoita monissa muslimimaissa ja monia tanskalaistuotteita boikotoitiin.

Kun pilakuvan piirtäjä Kurt Westergaard oli saanut tappouhkauksia, moni tanskalaislehti - myös Politiken - julkaisi kuvat uudestaan vuonna 2008. Politiken on ainoa tanskalaislehti, joka on esittänyt anteeksipyynnön kuvista.

Westergaard liittyi Politikenin arvostelijoiden joukkoon.

- Meillä Tanskassa on tiettyjä asioita, joista emme voi luopua, nimittäin sananvapaus.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?