Olli Rehn EU-parlamentin kuulustelusta: Olo kuin grillatulla kananpojalla - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Rehn parlamentin kuulustelusta: Olo kuin grillatulla kananpojalla

Talouskomissaariehdokas Olli Rehn ei joutunut tiukoille EU-parlamentin kuulustelussa maanantaina.

EU-parlamentti kuulusteli maanantaina talouskomissaariehdokas Olli Rehniä.­

11.1.2010 21:21

Laajentumisasioiden parissa viimeiset viisi vuotta pakertanut Rehn pystyi varsin vaivattomasti vastaamaan parlamentin talousvaliokunnan kysymyksiin.

Kolmetuntinen hiillostus ei kuitenkaan ollut Rehnille ihan läpihuutojuttu.

- Olo on kuin grillatulla kananpojalla, Rehn vastasi tilaisuuden jälkeen erään toimittajan miltä nyt tuntuu -kysymykseen.

Vastaamista helpotti osaltaan kuulusteluja edeltänyt joululoma, jonka aikana Rehn pystyi syventämään asiantuntemustaan EU-talouden kiemuroissa.

Kysymykset liikkuivat odotetusti EU-makrotalouden sfääreissä eikä esimerkiksi Rehnin henkilökohtaiseen menneisyyteen liittyviä kysymyksiä kuultu.

Rehnin mukaan kasvava työttömyys on unionin talouden suurin haaste tällä hetkellä.

- EU:n työttömyysaste on noussut jo kymmeneen prosenttiin. Meidän täytyy keskittyä talouskasvuun ja työpaikkojen luomiseen, Rehn sanoi Brysselissä.

Rehnin mukaan EU:n on haettava kasvun avaimia muun muassa innovaatioista, koulutuksesta ja ympäristöystävällisestä teknologiasta.

Patisti budjettikuriin

Rehn patisti toistuvasti kuulemisen aikana EU-maita noudattamaan unionin kasvu- ja vakaussopimuksen taloussääntöjä.

Sopimuksen mukaan esimerkiksi budjetin alijäämä ei saisi kasvaa yli kolmeen prosenttiin bruttokansantuotteesta, mutta tänä vuonna lähes kaikkien jäsenmaiden vajeet ylittävät rajan talouden taantuman ja elvytystoimien takia.

- Kestävän julkisen talouden ja työllisyyteen tehtävien investointien täytyy kulkea käsi kädessä, Rehn muistutti.

Euroalueen laajentumisesta puhuttaessa Rehn toisti arvionsa, että Viro on seuraava euroalueeseen liittyvä maa. Rehnin mukaan Viron julkinen talous on kohtuullisen hyvässä kunnossa. Viron on arveltu voivan liittyä euroalueeseen ensi vuonna.

Kreikan kansantalouden tilasta Rehn sen sijaan sanoi olevansa huolissaan. Rehn sanoi toivovansa, että Kreikan hallitus nopeasti kertoo keinoista, jolla se aikoo pienentää 12-13 prosenttiin paisunutta budjettivajettaan.

Rehn havainnollisti mepeille kielitaitoaan puhumalla kuulemisen aikana suomen, englannin ja ranskan ohella myös saksaa ja ruotsia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?