Pohjois-Korea on tehnyt ohjuskokeen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Pohjois-Korea on tehnyt ohjuskokeen

- YK:n turvallisuusneuvoston tulisi antaa selvä viesti Pohjois-Korealle siitä, että sääntörikkomuksista rangaistaan, sanoi Yhdysvaltain presidentti Barack Obama Prahassa sunnuntaina.

Satelliittikuvassa näkyy Pohjois-Korean raketin laukaisupaikka.

5.4.2009 7:52 | Päivitetty 5.4.2009 14:21

Yhdysvallat ja Japani kutsuivat koolle YK:n turvallisuusneuvoston käsittelemään Pohjois-Korean raketin laukaisemista avaruuteen. Turvallisuusneuvosto valmistautui kokoontumaan kello 21 Suomen aikaa.

Yhdysvallat kiisti Pohjois-Korean ilmoituksen, että tietoliikennesatelliitti kiertäisi nyt maata.

YK:n pääsihteeri, Yhdysvallat, Japani, Etelä-Korea ja EU arvostelivat Pohjois-Koreaa raketin laukaisemisesta.

Ban Ki Moon sanoi, ettei Pohjois-Korean teko auta pyrkimyksiä vakauttaa Koillis-Aasiaa. Hän vaati maata noudattamaan YK:n päätöslauselmia, joiden mukaan Pohjois-Korea ei saa testata pitkän matkan ohjuksia.

Obama sanoi, että laukaisemalla Taepodong-2 -ohjuksen Pohjois-Korea on eristänyt itsensä entisestään kansainvälisestä yhteisöstä. Obama haluaisi jatkaa kuuden maan neuvotteluja, jotta Pohjois-Korea saataisiin luopumaan ydinohjelmastaan.

EU sanoi laukaisun lisäävän jännitystä alueella, ja Kiina kehotti kaikkia osapuolia pysymään tyynenä. Sekä EU:n puheenjohtajamaan Tshekin lausunnossa että Kiinan ulkoministeriön lausunnossa puhuttiin "kokeellisesta tietoliikennesatelliitista". EU vaati Pohjois-Koreaa lopettamaan heti kaikki ballistisen ohjusjärjestelmänsä kokeet ja luopumaan kaikista ydinohjelmistaan.

Myös Venäjä kehotti pidättyvyyteen. Venäjä selvittää, rikkooko laukaisu YK:n päätöslauselmia, sanottiin ulkoministeriön tiedotteessa.

Etelä-Korea vaati pohjoista naapuriaan käyttämään rakettirahat nälkäisen väestönsä ruokkimiseen.

Japani seurasi raketin kulkua 2 100 kilometrin matkalla. Japani ei yrittänyt ampua sitä alas niiden muutaman minuutin ajan, jotka raketti oli Japanin yllä.

Japani oli etukäteen valtuuttanut armeijansa tuhoamaan raketin osia, jos ne olisivat pudonneet maahan. Ensimmäinen kantoraketti näytti putoavan Japaninmereen maan länsipuolelle ja toinen Tyyneenmereen Japanin itäpuolelle.

Pohjois-Korea laukaisi raketin aamulla puoli kuudelta Suomen aikaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?