Ulkomaat

Tulvauhrien määrä nousee Jakartassa

Julkaistu: , Päivitetty:

Indonesiassa pelätään kulkutautien leviämistä tulvien koettelemassa pääkaupungissa Jakartassa.

Tulvissa kuolleiden määrä oli poliisi mukaan noussut tiistaina yli 40:een. Ihmisiä on hukkunut ja kuollut sähköiskuihin. Terveysministeri Siti Fadilah Supari varoitti tautien saattavan levitä rottien ja torakoiden välityksellä.

- Lapsiin on jo iskenyt kolera- ja ripuliepidemia, ja seuraavaksi pelätään lavantautia ja punatautia, ulkoasiainsihteeri Heidi Marttila kertoi Jakartasta.

- Vedestä ja äidinmaidonvastikkeesta on pulaa.

Kymmenettuhannet jonottivat ensiapupisteisiin saadakseen hoitoa vaivoihinsa, ja antibioottivarastojen kerrottiin käyneen vähiin. Arviolta 340 000 ihmistä on kerääntynyt väliaikaissuojiin sen jälkeen kun vesi nousi pahimmillaan neljän metrin korkeuteen.

Jakartan alueen suomalaisasukkaista vain yksi on joutunut jättämään kotinsa joksikin aikaa, Marttila kertoi. Hän oli tavoitellut suomalaisia tekstiviestein, koska puhelinliikenne on poikki ja kännykät eivät toimi aina. Lähetystön väestä tulvaevakkoon oli joutunut kaksi.

Tulva tuhosi
köyhien kodit

Tiistaina tulvatilanne hellitti joissain osissa kaupunkia, mutta noin puolet Jakartasta oli yhä tulvan alla. Kaupungin pohjoisosissa sade yhä jatkui. Saasteisen veden alta on paljastunut sotku, jonka siivoaminen on iso urakka.

- Pahimmat tuhot ovat tapahtuneet köyhien asuinalueilla, missä vesi on tuhonnut asumukset, Marttila kertoi. - Tällä kertaa tulvavedet ulottuivat jopa rikkaiden asuinalueille, mutta he sentään voivat palata koteihinsa.

Alavilla Ciliwungjoen laitamilla pääsi liikkumaan vain venein, ja tulva peitti köyhien asumukset kokonaan. Köyhät hakivat suojaa kouluista ja moskeijoista varakkaampien pakkautuessa hotelleihin.Ympäristöjärjestö syyttivät hallintoa tulvatuhosta: Tulvavesien ohjaamiseksi suunniteltua kanavaa ei ole rakennettu, viemäriverkosto ei toimi ja sadevesikaivot ovat tukossa.

Tulvauhka on laiminlyöty kaupunkisuunnittelussa, kun Jakartaa on rakennettu vauhdilla vuoden 1990-luvun talouslaman jälkeen.

Marttilan mukaan paikallisia suututti myös se, ettei hallituksen lupaama apu ulottunut pahimmin kärsineille alueille. Hallituksen sijaan hädänalaisia auttoivat muut kaupunkilaiset, jotka veivät vettä ja elintarvikkeita kaduille perustettuihin keräyspisteisiin.

Edellisen kerran tulva koetteli Jakartaa pahasti viisi vuotta sitten, jolloin 22 ihmistä sai surmansa.

- Kaupunki ei ole ilmeisesti oppinut mitään vuoden 2002 tulvista, syytti Jakarta Post -sanomalehti.

Kuvernööri Sutiyoso torjui arvostelun toteamalla, että tulvat ovat luonnonilmiö.