Asejärjestö aloitti Barack Obaman mustamaalaamisen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Asejärjestö aloitti Barack Obaman mustamaalaamisen

Barack Obama olisi "kaikkien aikojen asevastaisin Yhdysvaltain presidentti", joka "veisi aseet harrastajilta ja verottaisi heitä raskaasti".

24.9.2008 19:36

Näin kampanjoi Yhdysvaltain mahtava Kansallinen kivääriliitto NRA demokraattien presidenttiehdokasta vastaan. Mainoskampanja on yksi historian suurimmista.

Perustuslain takaama oikeus kantaa asetta on vuodesta toiseen yksi kuumimmista puheenaiheista Yhdysvalloissa, jossa asekuolemia tapahtuu eniten maailmassa. NRA perustelee aseenkanto-oikeutta metsästysharrastuksella ja itsepuolustuksella, vastustajat haluavat tuntuvia rajoituksia löyhiin aselakeihin.

Yhdessä tv-mainoksessa esiintyy keski-ikäinen virginialaismies Karl Rusch, joka on pukeutunut metsästysasuun. Hän väittää ensin, että Obama "verottaisi raskaasti aseiden ja ammusten ostoa" ja sanoo sitten kameralle:

- Mikä mies tämä on? Hän ei varmasti ole ikinä elämässään metsästänyt.

Kivääriliitto on perinteisesti tukenut republikaaniehdokkaita, ja se on nostanut esiin Obaman yhdeksän vuotta vanhan lausunnon, joka voidaan tulkita asevastaiseksi. Obama itse on painottanut, että hänellä ei ole mitään aikomuksia ottaa aseita pois amerikkalaisilta.

- He voivat väittää näin, mutta se ei ole totta, Obama toisti puheessaan Pennsylvaniassa aiemmin tässä kuussa.

Obama lisäsi, että vaikka hän haluaisi, hän ei saisi hankkeelle tukea kongressissa.

NRA ei ole liiemmin pitänyt meteliä siitä, että liiton suosima republikaaniehdokas John McCain tuki vuonna 2004 kongressissa tehtyä aloitetta, jonka tarkoitus oli vaikeuttaa aseiden ostamista asenäyttelyissä. Muissa yhteyksissä McCain on kuitenkin vastustanut rajoituksia ja ansainnut siten NRA:n mittavan tuen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?