Sukellusveneen miehistö saatiin pintaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Sukellusveneen miehistö saatiin pintaan

(7.8.2005 08:34) Pintaan nostetun venäläisen sukellusveneen miehistön kaikki seitsemän jäsentä ovat elossa ja hyväkuntoisia, venäläisviranomaiset kertovat. Miehistö toimitetaan kuitenkin varmuuden vuoksi sairaalaan Petropavlovsk-Kamtshatskiin.

6.8.2005 0:00

Monikansalliset pelastustyöntekijät onnistuivat aamulla Suomen aikaan nostamaan pintaan kolmeksi päiväksi pohjaan juuttuneen venäläisen pienoissukellusveneen ja sen miehistön. Alus saatiin irrotetuksi, kun britannialainen Super Scorpio -robottialus onnistui toisella yrityksellään katkaisemaan alusta pohjassa pidätelleet kaapelit.

Pelastusoperaatio onnistui hyvään aikaan, sillä viranomaiset olivat aiemmin varoittaneet, että aluksen happivarat riittäisivät enää tämän päivän ajaksi.

Takertunut vedenalaisiin kaapeleihin

Pritz-luokan 13,5-metrinen sukellusvene jäi pohjaan torstaina. Alustavasti sen potkurin kerrottiin takertuneen kalaverkkoon, mutta myöhemmin ilmoitettiin, että se on todennäköisesti juuttunut vedenalaisen antennin kaapeleihin, jotka on kiinnitetty 60 tonnin painoisella ankkureilla.

Turma toi venäläisten mieleen ydinsukellusvene Kurskin tragedian, josta tulee pian kuluneeksi tasan viisi vuotta. Kursk vei mukanaan 118 merisotilasta.

Perjantainen turma muistutti Kurskin tuhosta myös siinä mielessä, että Venäjän viranomaiset sekoilivat pahoin onnettomuustiedotuksessa. Muun muassa AS-28:n happivaroista annettiin räikeästi ristiriitaisia tietoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?